Ziraat Fakültesi
2019-11-20

Doç. Dr. Korkmaz Bellitürk tarafından yürütülen Mevlana Projesi, Sustainable Environmental Technologies Vermicomposting: An Agricultural Waste Management Technology kapsamında Pakistan’da çalışmalar sürdürülmektedir



 

Fakültemiz Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Korkmaz Bellitürk’ün yürütücüsü olduğu ve Öğr. Gör. Kayahan Yılmaz’ın doktora bursiyeri olarak görev aldığı “MEV-2018-1625” numaralı “Sustainable Environmental Technologies Vermicomposting: An Agricultural Waste Management Technology” başlıklı proje kapsamında Pakistan’da bulunan araştırmacılar, 20 Kasım 2019 tarihinde Pakistan’ın Failasabad şehrindeki “University of Agriculture Failasabad (UAF)” üniversitesinde bir dizi araştırma ve uluslararası bir seminer gerçekleştirmiştir.

Söz konusu seminerde Doç. Dr. Korkmaz Bellitürk tarafından “Türkiye’de vermicompost sektörünün avantaj ve dezavantajları” başlıklı bir açılış sunumu gerçekleştirilmiştir. Fakültemiz öğretim görevlisi Kayahan Yılmaz tarafından da “Hayvan beslemede yeni bir protein kaynağı: Solucan unu” başlıklı bir sunum gerçekleştirilmiştir.

Seminerin tamamlanmasını takiben, UAF araştırma çiftliğinde Vermikompost Araştırma Merkezi açılışı yapılmıştır. Söz konusu bu Vermikompost Araştırma Merkezinde proje yürütücülerinden Doç. Dr. Korkmaz Bellitürk ile Doç. Dr. Zubair Aslam ve proje kapsamındaki araştırma ekibinin 3 yıl boyunca Pakistan’daki MEV-2018-1625 numaralı Mevlana Projesi araştırmaları yapılacaktır. Buna bağlı olarak, UFA yönetiminin kararıyla araştırma merkezinin isminde “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi” ismi ve logosu de yer almıştır.

Proje araştırıcılarının halen Pakistan’da araştırma ve inceleme çalışmaları devam etmektedir.