Ziraat Fakültesi
2014-05-17

Üniversitemiz Araştırma Geliştirme ve Proje Günlerinde Fakültemiz Başarıyla Temsil Edildi



 

Araştırmacı üniversite kültürünün geliştirilmesi ve üniversitemizde yürütülmekte olan projelerin akademi, kamu ve özel sektör ile buluşturulması amacıyla düzenlenen ve iki gün süren Namık Kemal Üniversitesi Araştırma Geliştirme ve Proje Günleri 14-15 Mayıs 2014 tarihinde Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
 
Açılış törenine Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Ahmet Cevdet Acar, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Üniversitemiz yöneticileri ve öğretim elemanları, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
 
Üniversite bünyesinde bulunan laboratuar olanaklarının tüm üniversite akademik birimleriyle, kamu, sanayi ve özel sektörle paylaşarak geniş çalışma gruplarının oluşturulması amacı taşıyan Namık Kemal Üniversitesi Araştırma Geliştirme ve Proje Günlerinin açılışında konuşan TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, 2023 yılı hedeflerini aktararak önerilen proje sayısının giderek artış gösterdiğini, 2013’te proje miktarının 8 kat artış göstererek 7 bin 856’ya ulaşıldığını kaydetti. 
 
Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan sunumunda ülkemizin 2023 sınayi mülkiyet vizyonunu, Dünya’da Türk tasarımı imajının yerleşmesi, Gayri Safi Milli Hasılatın %50’sine karşılık gelen fikirler ile mümkün olacağını aktardı.  
 
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, sunumunda son 10 yılda Türkiye’de Ar-Ge’ye  ayrılan payının 6 kat arttığını belirterek üniversitelere ayrılan kaynakların büyük oranlarda olduğunu, Namık Kemal Üniversitesi’nin 8 yılda göstermiş olduğu gelişme takdir edilmesini gerektiğini  ifade etti.
 
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, üniversiteler ile toplumun farklı kesimlerini bir araya getirmek, geleceğe dönük stratejik ortaklıklar için zemin hazırlamak, ülkemizin geleceğinde üniversitelerin yeri ve katkılarını vurgulamak amacıyla düzenlenen Namık Kemal Üniversitesi Araştırma Geliştirme ve Proje Günleri’nin gerçekleşmesinde emeği geçenleri tebrik ederken, üniversite ve sanayi kesimlerini buluşturan Proje Günlerinin hedefinin Ulusal Ar-Ge ve İnovasyon paydaşları ile bilgi alışverişini kolaylaştırmak ve farklı diyaloglara ve yeni girişimlere ortam hazırlamak olduğunu belirtti.
 
Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya konuşmasında, Tekirdağ ilinin ihracatçı iller sıralamasında 21’inci sırada yer aldığını, 1500 civarında sanayici bulunduğunu, Türkiye’nin GSMH 10 bin civarında iken bu durumun Tekirdağ’da 14 bine ulaştığını belirtiler. Tekirdağ Valisi Yerlikaya sözlerini “Üniversitemizin aydınlığında bütün sanayicilerimizin bütün sivil toplum kuruluşlarının ve medyanın bu güne kadar izlediği yolu daha ileriye taşımasını diliyorum” ifadeleri ile tamamladı.
 
Açılış konuşmalarının ardından projelerin ve posterlerin sergilendiği stantlar düzenlenen tören ile açıldı. 
 
Fakültemiz öğretim üyeleri tarafından tamamlanmış ve devam etmekte olan çok sayıda projeye ait posterlerin sergilendiği fuaye alanında Ziraat Fakültesi standı da yer aldı. Standa Fakültemizin eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme faaliyetlerini ve Fakültemizin altyapı olanaklarını tanıtıcı broşür, roll up, katalog, araştırma faaliyet raporları (2011-2012-2013), araştırma projeleri özetleri (1982-2011), proje sonuç raporları, Ziraat Fakültesi dergisi, Fakültemiz tarafından basılan kitaplar ve düzenlenmiş sempozyum/kongre kitapları yer aldı. 
 
2 gün süren etkinlikte Fakültemiz standında Araştırma Görevlileri Derya İlkay Çakal, Nihan Şahin, Elif Ceren Pehlivan, Tolga Aysal, Emrullah Culpan, Demet Apaydın, Gizem Sönmez ve Aylin Duman görev alırlarken Namık Kemal Üniversitesi Proje Özetleri kitabının hazırlanmasında Fakültemizi temsilen Araştırma Görevlileri Eyüp Erdem Teykin ve Hazım Serkan Tenikecier yoğun çaba sarf ettiler.
 
Etkinliklerin ilk günü düzenlenen 1. Oturumda Fakültemizi temsilen Yrd.Doç.Dr. Serap Duraklı Velioğlu “Sıvı besiyerinde Monascus Purpureusun Kırmızı Pigment Üretiminin Yapay Sinir Ağları Kullanılarak Optimizasyonu ve Pigmentin Stabilitesinin Belirlenmesi” konulu NKÜBAP tarafından desteklenerek tamamlanmış projesini sundu.