Ziraat Fakültesi
2016-05-20

11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü Kutlandı



 

Fakültemiz bu yıl 8.’si gerçekleştirilen “Bitki Islahçıları Günü” toplantısına ev sahipliği yaptı. Toplantı Fakültemiz Konferans Salonunda 11 Mayıs 2016 günü gerçekleştirildi. Her yıl geleneksel olarak kutlanan Bitki Islahçıları Gününün 8.’si ilk kez Ankara dışında Tekirdağ’da Üniversitemizde kutlandı.

Bitki ıslahçıları günü toplantısına Fakültemiz Dekanı Prof.Dr.Ahmet İSTANBULLUOĞLU, Üniversitemiz Rektör Danışmanı Prof.Dr.Kayıhan Z. KORKUT, Fakültemiz Kurucu Dekanı Prof.Dr. Sezen ŞEHİRALİ, Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı ve temsilcileri, Bitki Islahçıları Alt birliği Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri, meslek odaları temsilcileri, Fakültemiz öğretim üyeleri ve Ülkemizin farklı illerinde yer alan yaklaşık on Ziraat Fakültesinden gelen akademisyenler ve öğrenciler katıldılar.

Bitki Islahçıları Altbirliği Başkanı Doç.Dr. Yalçın KAYA’nın sunuş konuşmasından sonra Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Dr. Yıldıray GENCER Türkiye tohumculuğunun önemini ve Dünya tohumculuğunda yerini, Fakültemiz Dekanı Prof.Dr. Ahmet İSTANBULLUOĞLU ise Türkiye`nin bitki çeşitliliği, özellikle büyük önem taşıyan tohumculukta, yerel çeşitler ve yabani akrabalarının bitki ıslahında kullanılmaları çalışmaları çok önem arz ettiğini söyledi.

Açılış konuşmalarından sonra “Türkiye Tohumculuğunda Ar-Ge” konulu panel Prof.Dr. Fahri ALTAY’ın oturum başkanlığında başladı. Prof.Dr. Fahri ALTAY’ın açılış konuşmasından sonra panelistlere söz verildi.

İlk konuşmacı BİSAB Başkan Yardımcısı Dr. Vehbi ESER tarımda Ar-Ge’nin felsefesi ve metodolojisi, yönetimi, finansmanı, dar boğazları ve bugün geldiğimiz noktadaki durumu, Ar-Ge’nin ne olup ne olmadığı konusunda açıklamalar yaptı.

İkinci konuşmacı Akdeniz Tohumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mete KÜMEAĞAÇ, Türkiye tohumculuğunda yasal merhaleleri açıkladı. Türkiye’deki mevcut üretim ve pazar durumu hakkında açıklamalar yaptı. Ayrıca yeni bir kuruluş olan Uluslararası Tohumcular Birliği ECOSA’nın yapısı, işleyişi ve hedefleri hakkında bilgi verdi. Türkiye tohumculuğunda özel sektörün hedefleri vurguladı.

Üçüncü konuşmacı Smyrna Tohumculuktan Mehmet HÜSMENOĞLU, Ege Bölgesi özelinde Türkiye tohumculuğu özel sektörünün bugünkü durumu konusunda açıklamalar yaptı.

Panelistlere BİSAB tarafından hazırlanan plaket ve tohumculukta başarılı sektör temsilcilerine ödüller verildi.

Türkiye’nin değişik üniversitelerinden gelen 10 Ziraat Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencilerine günün anısına hediyeler verildi.

Ayrıca, tüm katılımcılara BİSAB’ın hazırlattığı çanta ile tohumculukla ilgili kitaplar ve BİSAB’ı tanıtan dokumanlar verildi.  Toplantı BİSAB’ın geleneksel yemeği ile sonlandı.