Ziraat Fakültesi
2015-04-10

Ekonomi Topluluğu Türkiye’de Şeker Sektörü konulu konferans düzenlendi



Üniversitemiz Ekonomi Topluluğu tarafından “Türkiye’de Şeker Sektörü” konulu bir konferans düzenlendi. Konferansa Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü öğretim üyeleri ve FAkültemiz öğrencileri katıldılar. Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş., Alpullu Şeker Fabrikası Lüleburgaz Ziraat Bölge Şefi Orhan Tülümen tarafından verilen konferans, Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Orhan Tülümen, sunumunun başlangıcında şekerler ve tatlandırıcılar hakkında genel bilgiler verirken, daha sonra Dünyada şeker piyasası, bu piyasa içinde başlıca üretici ülkeler ve fiyatlar hakkında bilgiler aktardı. Dünyada pancar şekeri üretiminde 5. sırada olan ülkemizde şeker sektörü öncelikle tarihi geçmişiyle ve yasal dayanaklarıyla değerlendiren Tülümen, Ülkemizde şeker sektörünün bileşenlerinden olan üreticiler, şeker fabrikaları ve kapasiteleri, yıllar itibariyle üretim miktarı ve pancar ve şeker fiyatları hakkında açıklamalarda bulunarak, şeker sektörü içinde yer alan kamuya, özel sektöre, kooperatiflere ait şeker fabrikaları ve bunların yapısı ve işleyişi ile ilgili bilgiler sundu. Pancarın fabrikaya girdiği andan itibaren şekere dönüşümüne yer verilen sunumun bitiminde tarihi bir belge olan 1926 yılına ait Alpullu Şeker Fabrikasının açılışı da izleyicilere gösterilerek, sunum soru cevap şeklinde tamamlandı.

Konferans, günün anısına Orhan Tülümen’e Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İ. Hakkı İnan ve Doç. Dr. Okan Gaytancığolu’nun hediye takdimi ile son buldu.