Ziraat Fakültesi
2014-03-31

FAKÜLTEMİZDE “SU KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE GELECEĞİMİZ” KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ



 

Üniversitemiz Biyosistem Topluluğu organizasyonunda,  Dünya Su Günü etkinlikleri çerçevesinde su kullanımı alanında bilincin arttırılması amacıyla konuşmacı olarak DSİ eski yöneticisi ve su politikaları uzmanı Dursun Yıldız’ın katıldığı “Su Kaynakları Yönetimi ve Geleceğimiz” konulu konferans 31 Mart 2014 Pazartesi günü Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
 
Konferans açılış konuşmaları Biyosistem Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ahmet Nedim Yüksel ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet İstanbulluoğlu tarafından yapılmıştır.
 
Konferansın açılışında konuşan Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nedim Yüksel, su alanında doğru bildiğimiz Türkiye’nin su zengini ülke olması ve gıda üretimi açısından kendine yeten bir ülke olduğu bilgilerin günümüzde geçerliliğini yitirdiğini açıkladı. Suyun korunmasına yönelik olarak pek çok kurumun ilgilendiğini belirten Yüksel, Dünyada nüfus artışı, sanayileşme ve tarımda su kullanımı başta olmak üzere su tüketiminin hızla artarak su kıtlığının yaşandığını söyledi.
 
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu ise açılışta gerçekleştirdiği konuşmasında “22 Mart 1993 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun aldığı kararla o tarihten bu yana 22 Martın Dünya Su Günü olarak kutlandığını belirterek, Dünya Su Günleri etkinlikleri çerçevesinde hem öğrencilerimizin bilinçlendirilmesinde hem de bizlerin bilgi dağarcığının artmasında bu konferansın büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Başta Biyosistem Topluluğu olmak üzere bugünkü konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere ve Fakültemize teşrif eden Dursun Yıldız’a çok teşekkür ederim” dedi.
 
Dursun Yıldız, konferansta “Dünyadaki su kaynaklarında eşitsiz dağılım olduğunu aktararak, insanlığın yerleşmek amacıyla su kaynakları çevresini tercih ettiğini ya da sahip oldukları kaynakları daha verimli kullandıklarını” belirtti. Kuzey ülkelerinin su açısından yeterli kaynaklara sahip olduğunu belirtirken, güney ülkelerinin su açısından sıkıntı çektiğini söyleyen Yıldız,  “Kuzeyde su sanayi için kullanılıyorken, güneyde tarım için kullanılıyor” dedi. “Dünyada %70 tarımsal alanda, %27 sanayi sektöründe ve %3 oranında evsel alanda su kullanılıyor” diyen Dursun Yıldız, dünyadaki su kullanımı oranları hakkında bilgi verdi. Su kaynaklarının risk altında olduğunu dile getiren Yıldız, enerji, su ve gıda üretimi ilişkilerinin dikkate alınarak planlama yapılması gerektiğini vurduladı.
 
Konferansın sonunda Prof. Dr. Ahmet  İstanbulluoğlu Dursun Yıldız’a günün anısına teşekkür plaketi takdim etti.