Ziraat Fakültesi
2020-02-12

Fakültemiz öğretim üyesi Doç.Dr. Hasan Murat Velioğlu ve proje ekibi TÜBİTAK destekli proje çalışmaları kapsamında gıda ve arıcılık sektörü için yerli enzim üretti



 

Yürütücülüğünü Fakültemiz Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Hasan Murat VELİOĞLU, araştırmacılığını Fakültemiz Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Dr.Öğr.Üyesi Serap DURAKLI VELİOĞLU, Dr.Öğr.Üyesi Kadir Gürbüz GÜNER, Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof.Dr.Hacı Ali GÜLEÇ ve Dr.Öğr.Üyesi Ufuk BAĞCI’nın yaptığı “Ekmek Mayası Fabrikası Artığı Eleküstü Mayadan İnvertaz Enzimi Üretimi” başlıklı proje TÜBİTAK 1005 Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı tarafından desteklenen projenin ön çalışmaları kapsamında yerli enzim ön denemeleri başarı ile sonuçlandı.

Proje kapsamında gıda sektörünün şekerleme, çikolata, meşrubat gibi alt sektörlerinde ve arıcılık sektöründe kullanılabilen yerli enzimi (intervaz) yerli kaynaklar kullanılarak düşük maliyetle üretimini amaçlanmaktadır. Projenin başarı ile sonuçlanması ülkemizin enzim alanında dışa bağımlılığı konusunda kurtulmasına ve ülkemizin bu alanda rekabet gücünün arttırılmasına katkı sağlaması beklenmektedir. Proje kapsamında, TÜBİTAK tarafından 200 bin TL hibe desteği sağlanacaktır.

Yürütücülüğünü Fakültemiz Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Hasan Murat VELİOĞLU, açıklamasında “Yerli enzim, çikolata saniyede kullanılan şeker dolgularının kristallenmesini önlüyor. Arılara kışı geçirebilmeleri için sofra şekerinden hazırlanan sulu şeker çözeltileri verilir. Ancak burada verilen şekeri arının kullanması biraz zordur. Tam faydalanamaz. Çünkü sofra şekeri oldukça büyük moleküllüdür. Kullanacağımız bu enzimle şekeri arının daha iyi faydalanabileceği daha kolaylıkla enerjiye çevirebileceği hala dönüştürüyoruz. Böylece arıların kışı geçirmesi daha kolaylaşıyor." ifadeleri yer almaktadır. VELİOĞLU, açıklamasında “Yerli enzimin pazara sunulma aşamasında farklı sektörlerin temsilcileriyle örneğin arıcılar, şekerlemeciler ve çikolata üreticileri ile toplantılar düzenleyerek tanıtımını yapacağız. Ülkemizin enzim ithalatına ayırdığı bütçe 150 milyon dolar seviyesinde. Dünyadaki enzim pazarı ise 8 milyar doları buluyor. Ülkemizde farklı sektörlerde enzim kullanımı var ancak üretimi yok. Tamamını yurt dışından ithal ediyoruz." ifadelerine yer verdi.

Detaylı bilgi için: 

https://www.iletisim.gov.tr/turkce/yerel_basin/detay/turk-bilim-insanlari-gida-ve-aricilik-sektoru-icin-yerli-enzim-uretti