Ziraat Fakültesi
2013-07-15

Fakültemiz Bölgenin İlk ve Tek “Tarım Müzesi”ni Kuruyor



Trakya Bölgesi artan nüfusu ve göç alımı ile sürekli büyüyen ve gelişen bir bölgedir. Türkiye arazi varlığının % 3’ünü ve ülke nüfusunun % 18’ini oluşturmaktadır. Ekilebilir alanlarının çok oluşu ile büyük bir tarım potansiyeline sahip olmakla birlikte, geçen son 25-30 yıldır artan sanayi yatırımlarıyla da ülkenin önemli sanayi merkezlerinden biri olmuştur.

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi ise böyle bir bölgede faaliyet gösteren tek Tarımsal Yükseköğretim Kurumudur. Ziraat Fakültesi, 20 Temmuz 1982 tarihinde Edirne’de bulunan Trakya Üniversitesi’ne bağlı olarak Tekirdağ’da kurulmuştur. 17 Mart 2006 tarihinde ise Namık Kemal Üniversitesi’nin kurulmasıyla birlikte buraya bağlanmıştır. Fakültede Ziraat Mühendisliği yükseköğretimi 31 yıldır sürmekte birlikte, günümüzde 9 farklı bölüm ve bunlara bağlı 22 ana bilim dalında lisans ve lisansüstü eğitim yapılmaktadır. Fakülte mesleki beceriye sahip, kendini geliştiren, özgür düşünceli, girişimcilik özelliklerine sahip ve ülke tarımının gelişimine katkı sağlayacak Ziraat Mühendisleri, Gıda Mühendisleri ve Biyosistem Mühendisleri yetiştirmektedir.

Bugün deneyimli ve yetkin akademik kadrosu ve donanımlı bilimsel alt yapısıyla evrensel standartları gözeten bir eğitim ve araştırma hizmeti sunmaya çalışan Fakültemiz geleceğe güvenle bakmaktadır. Fakültemiz örnek bir yükseköğretim kurumu olma özelliğini geleceğe taşımaya ve kalıcı kılmaya kararlıdır. Bunu başarabilmenin koşullarından birisinin, geçmişini tanımak ve geçmiş değerlere sahip çıkmak olduğunun bilincindedir.

Bu anlamda Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde bir Tarım Müzesi’ne sahip olma fikri oluşmuştur. Fakülte Dekanımız Prof.Dr. Ahmet İSTANBULLUOĞLU’nun konuyu Sayın Rektörümüz Prof.Dr. Osman ŞİMŞEK’e açtığında kabul ve büyük bir teşvik görmüştür. Ayrıca ilimiz valisi Sayın Ali YERLİKAYA’da konuyu önemsemiş ve gerekli desteklerde bulunacağını ifade etmiştir. Sayın valimizin yönlendirmesi ile Fakültemiz dekanı Malkara’nın Develi Köyüne ziyarette bulunmuş ve Köy Muhtarı Ülfet SERT ve Mustafa ERSOY ile görüşmüş, ilk müze materyalleri temini sağlanmıştır.

Başta Valimiz Sayın Ali YERLİKAYA ve Rektörümüz Sayın Prof.Dr. Osman ŞİMŞEK olmak üzere Develi Köyü Muhtarı Ülfet SERT ve Mustafa ERSOY’a teşekkürlerimizi bir borç biliriz.