Ziraat Fakültesi
2014-10-20

Fakültemiz Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Can Burak Şişman ve öğrencilerinden oluşan ekip, inşaat sektöründe önemli başarıya imza attı



 

Fakültemiz Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Can Burak Şişman ve öğrencilerinden oluşan ekip, inşaat sektöründe önemli başarıya imza attı. Doç. Dr. Şişman ve öğrencileri, ayçiçeği kabuğu ve çeltik kavuzundan inşaat sektöründe maliyeti düşürecek, ısı ve ses yalıtımı yüksek organik beton üretti.
 
Normal betonun ısı ve ses yalıtımı açısından eksikliklerini ortadan kaldırmak amacıyla yola çıkan ekip, çalışmalarında başarılı sonuçlar elde etti. Uzun yıllardır konu üzerinde çalışan ekip, betonun elde edilmesinde kullanılan kum veya çakıl yerine ayçiçeği çekirdeklerinin kabukları veya çeltik kavuzları kullanarak ısı ve ses yalıtımı yüksek beton elde etti. Betonun temel bileşenlerinin yerine ayçiçeği kabuğu ve çeltik kavuzunun kullanılması ile elde edilen beton kalıplarının ısı ve ses yalıtımlarının yüksek, ağırlık açısından normal beton örneklerine göre hafif olduğu belirtildi.
 
Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Doç. Dr. Can Burak Şişman, elde edilen örneklerin ısı ve ses yalıtımı konusunda günümüzde yaşanan sıkıntılara çare olabilecek nitelikte olduğunu belirtti. Şişman, ekibiyle ayçiçeği kabuğu ve çeltik kavuzunun beton agregasında kullanımın yalıtım sıkıntısına çare olabileceğini belirterek, "Günümüzde dünyada en fazla kullanılan inşaat malzemelerinin başında beton geliyor. Betonun fazla kullanılmasının avantajlarının yanında iki dezavantajı var. Bunlardan birincisi ağırlığı ikincisi ise yalıtım özelliklerinin düşük olmasıdır. Beton ses ve ısı yalıtımı konusunda düşük değerlere sahiptir. Günümüzde karşı karşıya olduğumuz en büyük sorunlardan biri olan küresel ısınma, iklim değişikliği ve çevresel sorunlar, yapıların ısınma için kullanılan fosil kökenli yakıtların azaltılmasını ve binaların yalıtım özelliklerinin geliştirilmesini zorunlu hale getiriyor. " dedi.
 
Yürüttükleri çeşitli çalışmalar sonucunda ümit verici sonuçlar aldıklarını belirten Doç. Dr. Şişman, "Binaların ısı ve ses yalıtım özelliklerinin geliştirilmesi birinci dereceden öncelik taşıyor. Bu geliştirme çalışmaları için de en fazla kullanılan betonun, ısı yalıtım özelliklerinin iyileştirilmesi ve hafif beton dediğimiz birim ağırlığı daha düşük ama yalıtımsal özellikleri yüksek betonun üretilmesi ana amaçtır. Biz de beton içerisindeki agrega dediğimiz kum ve çakıl yerine organik bitkisel kökenli atıkların kullanılabilirliği üzerine çeşitli araştırmalar yaptık. Bölgemizin tarımın yoğun olarak yürütüldüğü bir yöre olması ve tarımsal üretim içerisinde en büyük paya sahip olan ayçiçeği ve çeltik atıklarından faydalandık. Fabrikalarda yağ üretimi sırasında ortaya çıkan ayçiçeği çekirdeklerinin kabukları ve pirinç üretimi sırasında ortaya çıkan çeltik kavuzlarını beton üretiminde hafif agrega olarak kullandık. Böylece bu bitkisel atık malzemelerin bertaraf edilmesinde karşılaşılan güçlükler ve oluşturdukları çevresel sorunlar önlenirken diğer taraftan, atık malzemeler faydalı bir ürüne dönüştürülebilir. Bu çalışma sonucunda Betonun dezavantajları olan ısı ve ses yalıtımının iyileştirilmesi konusunda ümit verici sonuçlara ulaştık" ifadelerini kullandı.
 
Hafif ve yalıtımı yüksek beton arayışına çare olabilecek bileşenlerin tarımsal atıklardan oluşabileceğini fark ettiklerini belirten Doç. Dr. Şişman, "Günümüzde dünyadaki beton üreticilerine bakıldığı zaman daha çok hafif beton denen birim ağırlığı düşük ama yalıtımsal özellikleri yüksek betonların üretilme çalışmalarının arttığı görülebilir. Ancak ısı ve ses yalıtımını tarımsal atıklarla iyileştirdiğimiz betonun dayanım özelliklerinin düşük olması, üretilen bu betonların yapılarda kiriş ve kolon gibi taşıyıcı elemanlarda değil, duvar ve döşeme gibi az yük taşıyan ve yalıtım değerlerinin yüksek olması arzu edilen elemanlarda kullanılabileceğini gördük" diye konuştu. 
 
Biyosistem Mühendisliği Bölümünde yürütülen bitkisel atıkların direk beton bileşeni olarak kullanımının yanında özellikle bitkisel atıkların yakılması sonucunda elde edilen küllerin içerdikleri yüksek orandaki silis nedeniyle çimento üretiminde veya beton üretiminde puzzolan malzeme olarak kullanılabileceğini de belirten Doç. Dr. Şişman “ Ayçiçeği veya çeltik kavuzlarının yanması sonucunda ortaya çıkan küllerin çimento ile yer değiştirmeli olarak diğer bir ifade ile puzzolan malzeme olarak kullanılabileceğini ve beton içerisindeki çimento miktarının azaltılmasına karşın dayanım özellikleri yüksek beton üretilebileceğini belirledik” dedi. Betonun geliştirilmesine yönelik ekip tarafından yapılan çalışmalar devam ediyor.