Ziraat Fakültesi
2014-04-22

Fakültemiz Tarla Bitkileri Bölümünden Prof. Dr. Adnan Orak’ın Geliştirdiği Macar Fiği Çeşit Adayı Sarıefe İsmi İle Tescil Edildi



 

Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri öğretim üyelerinden Prof. Dr. Adnan Orak  1994-2014 yılları arasında yürüttüğü çalışmaları sonucunda geliştirdiği 42.1 numara ile tanımlanan, sarı kotiledon rengi ve beyazımsı sarı renkli çiçekleri ile karakterize edilebilen Macar fiği çeşit adayı SARIEFE ismi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumluk Tescil Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü tarafından tescil edilmiştir.
 
Macar fiği, 1980’li yılların başlarında Çorum-Çankırı Projesi ile ülkemize getirilmiş ve diğer bölgelere yayılmış bir fiğ türüdür. Yüksek kalitede kaba yem üretimi nedeni ile üreticiler tarafından kısa sürede büyük ilgi görmüş olup, mutlak kışlık ekilmesi,  -16 °C’ ye dayanması ve killi topraklarda yüksek ot verimine sahip olması nedeniyle de bilhassa Trakya Bölgesine adaptasyonu kolay olmuş, sonuç olarak da Macar fiği çeşitlerine olan talep artmıştır. 1982 yılından bu yana Trakya Bölgesinde eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini gerçekleştiren Ziraat Fakültesi uzun yıllara dayalı çalışmaları neticesinde Macar fiği çeşit adayını geliştirmiş ve ilgili Bakanlığa 2011 yılında başvuruda bulunulmuştur. Tescil edilen Macar fiği çeşit adayı SARIEFE’nin performansını karşılaştırmak için 2011-2013 yıllarında 2 yıl süre ile ülkemizin önemli üç farklı Macar fiği çeşidi ile (Ege beyazı, Tarım beyazı, Beta) Türkiye’nin 4 farklı bölgesinde yürütülen denemeler gerçekleştirilmiştir. 2014 yılında elde edilen deneme sonuçlarının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumluk Tescil Sertifikasyon Merkez Müdürlüğünde oluşturulan komisyonca görüşülmesi ile sonuca varılmış, oybirliği ile çeşit adayı başarılı bulunmuş ve tescil edilmesine karar verilmiştir. 
 
Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri öğretim üyelerinden Prof. Dr. Adnan Orak “Bundan sonraki adımın SARIEFE çeşidi tohumlarının önce Trakya Bölgesinde, ileriki yıllarda da ülkemizin farklı bölgelerinde yayılmasına çalışmak ve yeni tohumluk çeşitleri üzerinde yürütülen çalışmalara devam etmek olduğunu” ifade etmektedir. İave olarak, Prof. Dr. Adnan Orak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumluk Tescil Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü çalışmalarına göre SARIEFE’nin bazı özellikleri şöyle ifade etmiştir;  Bitki boyu 67 cm,  kuru otdaki ham protein oranı   %18,79;  NDF oranı %53,36; ADF oranı %39,83, tane verimi 103 kg/da, tanedeki protein oranı  %26,96.