Ziraat Fakültesi
2019-10-03

12. Dünya Manda Kongresi gerçekleştirildi



 

12. Dünya Manda Kongresi 18-20 Eylül 2019 tarihleri arasında Fakültemiz Zootekni Bölümü öğretim üyesi ve Dünya Manda Federasyonu Başkanı Prof.Dr. M. İhsan SOYSAL’ın kongre başkanlığında İstanbul Harbiye Askeri Müze ve Kültür sitesinde gerçekleştirildi. Kongre açılışında Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü (TAGEM) Özcan KAYACAN, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Yılmaz ÇAKICI, Türkiye Damızlık Manda Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Hüseyin YILMAZ ve İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz KARACA hazır bulundular.

Kongrede 26 ülkeden 120 yabancı bilim insanı katılırken ülkemizden de 104 bilim insanı ve ilgili paydaşlar katıldı. Kongrede 120 sözlü bildiri ve 140 poster bildiri sunulmuştur. Kongrenin Doğu ile Batı ve Kuzey ile Güney arasında bir köprü sağlayarak manda üretimi, araştırma ve bilim toplulukları, ulusal ve uluslararası düzenleyici kurumlar, politika belirleyiciler ve tüketici kuruluşları ile ilgili önemli konular ele alınmıştır. 12. Dünya Manda Kongresi teması "Dünya İçin Verimli Üretim" odağında küresel ısınmanın, çevresel ve ekolojik bozulmanın, doğal kaynakların tükenmesinin, doğal ve insan kaynaklı tehlikelerin ve ekonomik krizlerin üretim yöntemlerimizi ve tüketimimizi etkilediğine, üretim sistemlerinde ve organizasyonlarda ve davranışlarımızda yeni stratejiler gerektirdiği ifade edilmiştir.

20 Eylül 2019 gününü akşamı İstanbul Boğaziçi’nde gezi vapurunda gala yemeği düzenlenmiştir. Kongrenin son gününde ise 21 Eylül 2019 günü İstanbul’da (Silivri, Çatalca) bulunan modern manda işletmelerine ve süt ürünleri üretim tesislerine teknik gezi düzenlenmiştir.