Ziraat Fakültesi
2014-09-12

Fakültemizde Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu Düzenlendi



 

1996 yılından bu yana iki yılda bir Türkiye’nin farklı şehirlerinde düzenlenen ve bu yıl 10.’sunu Fakültemizin ev sahipliğini yaptığı Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu 2-4 Eylül 2014 tarihleri arasında düzenlendi.
 
Üniversitemiz Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleştirilen açılış törenine Tekirdağ Vali V. Dağıstan KILIÇARSLAN, Tekirdağ Vali Yard. Mustafa YEL, Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcıları Gülferah GÜRAL ve Telat AKKÖSE, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Güvenç, TAGEM Genel Müdür V. Dr. Necdet Kaplan, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İhsan SOYSAL, Prof. Dr. Şefik KURULTAY, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İSTANBULLUOĞLU, Bahçe Bitkileri Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayşe GÜL, Tekirdağ Büyükşehir Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Hacı ASLAN, Trakya Kalkınma Ajansı adına Genel Sekreter Mahmut ŞAHİN, Tekirdağ Ticaret Borsası Başkanı Osman SARI, Üniversitemiz öğretim üye ve elemanları ile Türkiye’nin dört bir tarafından gelen araştırmacılar ve misafirler katıldı
.
Sempozyumun açılışında konuşan Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Öğretim Üyesi aynı zamanda 10. Sebze Tarımı Sempozyumu Başkanı görevini yürüten Prof. Dr. Levent Arın, Dünya tarihi kadar eski olan sebzelerin öneminin, hastalıklardan korunma ve sağlıklı yaşam için vitamin ve minerallerin önemli olduğu ve sebzelerin de bunları yüksek miktarda içerdiğinin 17. ve 18. yüzyıldan itibaren anlaşılmasıyla öneminin arttığına dikkat çekti. Tarımın il ekonomisi ve sosyal yapısının esasını oluşturduğu Tekirdağ’da ise sebze tarımının maalesef çeşitli sebeplerle arzulanan boyutlarda olmadığını belirten Prof. Dr. Levent Arın, Türkiye’nin sebze üretiminde ilk dörde girerek Dünya devleri arasında yer aldığını belirterek, bu konumunu daha ileriye taşımayı amaçlayan 10. Sebze Tarımı Sempozyumu’na ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğunu söyledi.
 
Türkiye Bahçe Bitkileri Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayşe Gül, “1996 yılından bu yana iki yılda bir gerçekleştirilen Sebze Tarımı Sempozyumu’na bu yıl ev sahipliği yaparak bizleri bir araya getiren Namık Kemal Üniversitesi’ne teşekkür ederim” diyerek sempozyumun başarılı geçmesi dileklerinde bulundu.
 
Programın açılış töreninde konuşan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, tarımın 21. yüzyıldan sonra değişen dünyada insanların ve toplumların yaşamlarında büyük öneme sahip sektör olduğunu aktardı. Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, Ziraat Fakültesi’nin her yıl ulusal ve uluslararası iki, aynı zamanda iki yılda bir de yurtdışında olmak üzere toplam 3 sempozyum düzenlediklerine dikkat çekti. Güncel teknolojiden yararlanarak tarımsal olanakların sürdürülebilir şekilde daha verimli hale gelmesinin amaçlandığını belirten Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, sebze tarımı ile ilgili üniversite, araştırma enstitüsü, diğer kamu ve özel sektör kuruluşları çalışanları ve üreticiler bir araya gelmelerine ortam oluşturarak bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarının sağlandığı belirtildi.
 
TAGEM Genel Müdür V. Dr. Necdet Kaplan konuşmasında gelecekte savaşların gıda ve su yüzünden olacağını düşünen bilim adamları olduğunu belirterek, gıda ve suyun tarım sektöründekileri doğrudan ilgilendirdiğini vurguladı. Üretim bakımından gıda alanında Türkiye’nin Dünya’da 4. sırada yer aldığını belirten Necdet Kaplan, “Türkiye 62 milyar dolarlık tarımsal gayri safi milli hâsıla ile Dünya’da 7. sırada bulunuyor. Avrupa’da da 1. sıradayız.” dedi. Bu bilimsel toplantılar ile tarımsal hedefleri daha ileriye taşınmasına vesile olacağını dile getiren Kaplan, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.
 
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek ise konuşmasına 1982 yılında kurulan Ziraat Fakültesi’nin tarihini aktararak başladı. Prof. Dr. Osman Şimşek, özellikle Trakya Bölgesi’ne önemli katkılar sağlayan fakültenin asıl amacının Türk tarımını daha ileriye götürmek olduğunu dile getirdi. Rektör Prof. Dr. Osman Şimşek, “Tekirdağ’da tarım, il ekonomisi ve sosyal yapının temelini oluşturan önemli sektörlerden biridir. Tekirdağ, Trakya bölgesinde, deniz kıyısına kurulan il olması münasebeti ile sebzecilik için uygun iklim şartlarına sahiptir. Fakat İstanbul gibi büyük bir şehre ve Avrupa gibi bir önemli pazara yakın olduğu halde, bu potansiyelini bu güne kadar iyi değerlendirememiştir. Bu tip bilimsel toplantıların şehrimizde, üniversitemiz ev sahipliğinde yapılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.” diyerek konuşmasını sempozyumda emeği geçenleri tebrik ederek noktaladı.
 
Açılış konuşmalarının ardından plaket takdimi yapıldı. Sempozyumunun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür plaketlerinin takdim edilmesinin ardından Tekirdağ Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Grubu müzik dinletisi sundu.
Müzik dinletisi ardından sempozyumun ilk oturumunu Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruhsar Yanmaz “Türkiye’de Sebze Araştırmaları Nereye Gidiyor?” konulu çağrılı bildirisini sunarak başlattı. Ardından ikinci çağrılı bildiriyi TAGEM Genel Müdür V. Dr. Necdet Kaplan “Tarımsal Araştırmalar Yönüyle Türkiye Sebzeciliği” isimli bildirisini sundu.
 
2-4 Eylül2014 tarihleri arasında ülkemiz sebze tarımına katkı sağlayacağı düşünülen 10. Sebze Tarımı Sempozyumu’nda, 43’ü sözlü, 104’ü poster olmak üzere toplam 147 bildiri sunulmuştur.