Ziraat Fakültesi
2015-11-20

Fakültemiz Tarla Bitkileri Bölümünde yabani hardaldan biyodizel üretmek için çalışmalar sürdürülüyor



 

Fakültemiz Tarla Bitkileri Bölümü Başkan Yardımcısı Prof.Dr.Fadul Önemli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yabani hardalı kültüre alıp biyodizel üretmek için çalışma yürüttüklerini söyledi. Prof.Dr.Fadul Önemli açıklamasında, dünya genelinde birçok ülkede, yabani yağ bitkilerini kültüre alarak biyodizel üretimi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik araştırmalar yapıldığını, bu ülkelerin başında ABD ve Kanada geldiğini söyledi.

Namık Kemal Üniversitesi'nde de yabani yağ bitkilerinden yakıt üretimi konusunda ciddi çalışmalar yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Fadul Önemli, "Biz de doğada yabani hardal olarak bulunan bitki ile ilgili daha önce yapılmış çalışmalara baktığımızda, tohumlarında % 25-35 oranında yağ içerdiğini görüyoruz. Sonuç böyle olunca bu bitkiyi kültüre alabilir miyiz, alamaz mıyız, bunun üzerine bir çalışma yapmaya karar verdik. Trakya Bölgesinde yetişen yabani hardalların popülasyonlarını topladıkve 2 yıl boyunca laboratuar ortamında yaptığımız incelemelerde önemli sonuçlara ulaştık. Genotipler arasında farklılıklar var ve bu çalışmaya devam edeceğimiz en uygun genotipi kültüre almaya çalışacağız. Yüzlerce çeşit var, Trakya Bölgesinin 20 farklı yerinden biz hardalları topladık, bunların içinden en iyi hardal tipini alıp bunu kültüre alıp biyodizel amaçla kullanacağız." ifadelerini kullandı.

Prof.Dr.Fadul Önemli, yabani hardaldan elde edilen yağın yemeklik olarak kullanılamayacağını, içeriğinde zehirli asitler bulunduğunu ancak biyoyakıt amacıyla kullanılabileceğini kaydetti. Doğada kültüre alınarak biyoyakıt sanayisinde kullanılabilecek birçok bitki olduğuna değinen Prof.Dr.Fadul Önemli,"Sadece yabani hardal değil, bunun gibi ketencik veya diğer adıyla kamelina dediğimiz pek çok bitkide biyoyakıt üzerinde duruluyor. Bence üzerinde durulması gereken en önemli unsur, bizim doğadaki bitkilerden nasıl yararlanırız, bu araştırılmalıdır. Sadece biyodizel olarak değil, biyobenzin olarak da kullanılabilecek pek çok bitki şu anda kullanıma hazır doğada beklemekte" diye konuştu.