Ziraat Fakültesi
2018-03-14

Gerçeklerin Işığında Gıdada Kirletilen Bilgiler Konferansı Verildi



 

Fakültemiz Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin üyesi olduğu Gıda Topluluğu tarafından “Gerçeklerin Işığında Gıdada Kirletilen Bilgiler” konulu konferans etkinliği düzenlendi.

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül ve Genel Koordinatör Ebru Akdağ’ın konuk olduğu konferansa Tekirdağ İl Gıda Kontrol Laboratuar Müdürü Halil İbrahim Bakır, Üniversitemiz akademik personeli ile öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Taşan, “Günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan toplumlarda açlık probleminin aksine aşırı tüketim ve dengesiz, bilinçsiz beslenme problemleri bulunmaktadır. Beslenme, gıda ve sağlık ile ilgili sosyal medyada yer alan haberlerin %40’ında kaynak belirtilmediği veya bilimsel bir kaynağa dayandırılmadığı bilinmektedir. Bu yüzden çok fazla ve yaygın oranda bilgi kirliliğine maruz kalınmaktadır. Yakın zamanda yapılan bir araştırmada sosyal medyada yer alan yanlış/sahte olarak tanımlanan bilgilerin gerçek bilgilere oranla %70 oranında daha hızlı yayıldığı belirlenmiştir. Ülkemizde toplum olarak en ilgi duyulan konuların başında sağlık, gıda ve beslenme modelleri gelmektedir. Konferansın siz değerli öğrencilerimize bu konularla ilgili olarak çok faydalı olacağını düşünüyor ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

Metin Yurdagül, “Bilgi kirliliğini önlemenin tek yolu bilimsel araştırmalara dayandırılarak yapılan çalışmaları paylaşmaktır. MÜMSAD olarak bilim adamlarının düşünceleri ve bilgilerini alarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Siz değerli Gıda Mühendisleri adayları, insanların doğru beslenmesine katkı sunacak bir meslek grubunda yer alıyorsunuz ve bu yüzden çok şanslısınız. Sizlerle margarin, poşet çay ve hazır çorbaların içeriği ve doğru bilinen yanlışlar ile ilgili bilgi vereceğiz. Öncelikle palm yağı ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Palm yağı öncelikle meyve yağıdır. Bilinenin aksine trans yağının panzehiridir ve 10.000 yıllık bir geçmişi vardır. Doymuş yağların sağlık açısından negatif bir etkisi olmadığı gibi doymamış yağların da pozitif etkisi yoktur. Sağlık açısından esas risk trans yağdan kaynaklanmaktadır. Trans yağının kaldırılması ile ilgili çalışmalara ülkemizde 2000’li yıllarda başlanmış ve 2006 yılında trans yağı içermeyen margarin üretilmeye başlanmıştır. Margarin tamamen bitkisel yağ içermektedir, kolestrol içermez, trans yağ içermez. Hazır çorbalar ise öncelikle pratiktir, yapım aşaması ise tamamen doğaldır, mevsiminde sebzeler toplanır, kurutulur, öğütülüp karıştırılır ve ambalajlanır. Poşet çaylar ise açıkta satılan bitki çaylarından daha güvenlidir. Poşetler abaka ağacı liflerinden yapılmaktadır. Ambalajlı gıda güvenli gıdadır. İlgili otoriteden izinlidir ve üretim aşamasından dağıtım aşamasına kadar bütün bilgileri görebilirsiniz” sözlerine yer verdi.

Ebru Akdağ, “MÜMSAD on dört derneği temsil eden bir dernektir. Tecrübe ve işbirliğinden kaynaklı olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bilinenin aksine endüstriyel gıda yapay gıda değildir. Açık olarak satılan gıdalar yerine ambalajlı gıdaları tercih etmeli ve üzerindeki etiket mutlaka okunmalıdır. Bilgi kirliliğine dikkat edilmeli ve konunun uzmanları dinlenmelidir” dedi.

Program öğrencilerin konu ile ilgili sorularının yanıtlanmasının ardından son buldu.