Ziraat Fakültesi
2019-05-02

Fakültemizde Tohumculuk Sektörü ve Bitki Islahı Konulu Konferans gerçekleştirildi



 

Üniversitemiz Bitki Islahı Öğrenci topluluğu tarafından “Bitki Islahı Endüstrisi ve Tohumculuk  Sektörü Günleri” olarak düzenlenen toplantıda Türkiye Tohumcular Birliği Başkan Yardımcısı ve Bitki Islahatçıları Alt  Birliği Başkanı Dr. Vehbi ESER “Tohumculuk Sektörü ve Bitki Islahı” konusunda katılımcılara sunum yapmıştır.

Toplantıya öğretim üyeleri, öğrenciler ve farklı tarım kuruluşlarından oldukça yoğun bir katılım olmuştur. Toplantı öğrenci temsilcisi bitki ıslahı öğrenci topluluğu ve amacı konusunda bilgi vermesi ile başlamıştır. Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Z. KORKUT tohumculuk sektörü ve bitki ıslahının önemini ve bu konuda Dr. Vehbi ESER’in katılımının önemini vurgulamıştır. Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Ahmet İSTANBULLUOĞLU bitki ıslahı öğrenci topluluğunun her yıl düzenli olarak başarıl toplantılar yaptığını ve tohumculuk konusunun önemini belirtmiştir. 

Dr. Vehbi ESER sunusunda; ülkemizde ve dünyada tohumculuk sektörünün durumunu ve önemini açıklamıştır. Tohumculuk sektörünün son yıllarda büyük şirketin kontrollünde toplandığını,  önümüzdeki günlerde 4 büyük şirketin bu alanı kontrol edeceğini belirmiştir. Ülkeler için ve bitki ıslahı için genetik kaynakların oldukça önemli olduğunun bunların korunması gerektiğini açıklamıştır. Ayrıca bazı ülkemize ait bazı önemli genetik kaynakların kullanılarak farklı ülkelerde biotik ve abiotik strese dayanıklı çeşitlerin geliştirildiğini bahsetmiştir. Tohumculuk sektöründe yeni teknolojilerin kullanımının önem kazandığını son yıllarda fonksiyonel ürünlerin önem kazandığını ve bitki ıslahında fonksiyonel ürünlerin ıslahına yönelik önemli gelişmeler olduğunu belirmiştir. Bitki ıslahının ülkemiz açısından oldukça önemli olduğunu ancak yeterli bitki ıslahçımızın bulunmadığını, bitki ıslahına daha fazla önem verilmesi gerektiğini ortaya koymuştur. Toplantı sonunda Dr. Vehbi ESER öğrenciler ve katılımcılar tarafından sorulan sorulara cevaplar vermiştir.