Ziraat Fakültesi
2014-04-07

II. ULUSAL BİTKİSEL YAĞ KONGRESİ FAKÜLTEMİZ İŞBİRLİĞİNDE ÜNİVERSİTEMİZDE DÜZENLENECEK



 

2012 yılında Adana'da gerçekleştirilen I. Ulusal Bitkisel Yağ Kongresinin devamı niteliğinde II. Ulusal Bitkisel Yağ Kongresi 2015 yılında Üniversitemizde düzenlenmesi kararlaştırıldı.
 
Kısa adı YABİTED olan ve ülke genelinde yağ kimyası ve teknolojisi alanında çalışan hemen hemen bütün akademisyenlerin ve bazı özel sektör temsilcilerinin üyesi olduğu "Yağ Bilimi ve Teknolojisi Derneği" (bu dernek Euro Fed Lipid üyesidir) yönetim kurulu başkan ve üyelerinden oluşan heyet 5 Nisan 2014 tarihinde Üniversitemize ziyarette bulundular.
 
Ziyareti gerçekleştiren heyette, YABİTED Başkanı ve Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Aziz Tekin, MÜMSAD Başkanı Metin Yurdagül, İTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Selma Türkay, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Aytaç Saygın Gümüşkesen, Balıkesir Üniversitesi Edremit MYO öğretim görevlisi Mücahit Kıvrak ve Zer Gıda Yönetim Kurulu üyesi Ziraat Mühendisi Abidin Tatlı yer almıştır. Heyet, ilk olarak Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Mehmet Demirci ve Bölüm öğretim üyelerinin de bulunduğu toplantıya katıldıktan sonra Ziraat Fakültesi, NABİLTEM ve Üniversitemizin konferans salonları ile sosyal tesislerini gezdi.
 
II. Ulusal Bitkisel Yağ Kongresinin 7-9 Mayıs 2015 tarihinde Kongre Sekretaryası Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden olmak üzere Üniversitemizde düzenlenmesine karar verilmiştir. Kongre konuları yağ hammaddeleri, üretim teknolojileri, rafinasyon ve modifikasyon teknolojileri, margarin, zeytinyağı, oksidasyon, yağ biyoaktif bileşenleri, çevre ve atık yönetimi, atık ve yan ürün değerlendirme, kalite kontrol ve yasal düzenlemelerden oluşmaktadır.
 
Düzenlenecek II. Ulusal Bitkisel Yağ Kongresinde bitkisel yağlar konusuyla ilgili sanayici, kamu çalışanı ve araştırmacılar bilimsel bir platformda bir araya getirilmesi amaçlanmaktadır. Üniversite-yağ sektörü-kamu el ele sloganını kullanan YABİTED (Yağ Bilimi ve Teknolojisi Derneği) bitkisel yağlarla ilgili güncel sorunlara çözüm aramayı ve toplumu bilinçlendirmeyi, yağlı tohum ve yağlı meyve ile sıvı yağ ve margarin üretiminin, tüketiminin ve ihracatının arttırılmasına ve kalitesinin korunmasına katkıda bulunmayı, yağlar, yağlı tohumlar ve yağ içeren gıdalar konusunda araştırmaları özendirmeyi ve desteklemeyi amaç edinmiştir.
 
7-9 Mayıs 2015 tarihinde üniversitemizde düzenlenmesi planlanan II. Ulusal Bitkisel Yağ Kongresinin ilk duyurusu Üniversitemizin web sayfasında kısa süre içerisinde yapılacaktır.