Ziraat Fakültesi
2015-11-11

Japon Öğretim Üyesi Fakültemizde Seminer verdi



 

Japonya'nın Tottori Üniversitesi, Arid Land Research Center araştırıcılarından Prof. Dr. Hisashi TSUJIMOTO Fakültemiz Tarla Bitkileri Bölümünde 6 Kasım 2015 tarihinde “WHEAT PREBREEDING TO ENHANCE THE GERMPLASM FOR THE NEXT GENERATION” başlıklı bir seminer vermiştir.

Prof.Dr. TSUJIMOTO seminerine 1940 yıllarından başlayarak bugüne kadar dünyadaki nüfus artışı ile gıda üretimi artışını kıyaslama ve o zamandan bugüne kadar artan nüfusun gıda ihtiyacının karşılanmasında kullanılan ıslah stratejilerini anlatarak başlamıştır. Konuşmasında Prof. Dr. TSUJIMOTO geçmişte kullanılan bu yöntemler ile özellikle mısır, çeltik ve buğday gibi insan beslenmesinde son derece büyük öneme sahip türlerde üst sınıra ulaşmış olmasından dolayı artık verimin arttırılamadığını, bununla birlikte dünyadaki nüfus artışının hala aynı hızla artmaya devam ettiğini ve bugün 6 milyar olan dünya nüfusunun 2050 yılında (35 yıl sonra) yaklaşık 1,5 kat artarak 10 milyar olacağını ifade etmiştir.

Dünyanın önde gelen buğday moleküler ıslahçılarından birisi olan Prof. Dr. TSUJIMOTO seminerinde kendi çalışmalarından örnekler vererek önümüzdeki 35 yıl içerisinde buğday üretimimizi yaklaşık 1,5 kat arttırmak için kullanılabilecek yeni ıslah stratejileri ve teknolojileri hakkında bilgi vermiştir.

Seminerin sonunda Prof. Dr. TSUJIMOTO konuyu tartışmaya açmış ve öğrencilerin sorularını cevaplamıştır. Seminere Ziraat Fakültemiz öğrencileri ve bazı öğretim üyeleri katılmıştır.