Ziraat Fakültesi
2015-03-17

Prof.Dr. Mehmet Turgut Sağlam’ın Akademik Hizmet Süresini Tamamlaması nedeniyle Fakültemizde Tören Düzenlendi



Fakültemizin değerli bilim insanı, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Turgut SAĞLAM’ın akademik hizmet süresini tamamlaması nedeniyle düzenlenen tören 13 Mart 2015 Cuma günü saat 15:30’da Fakültemiz konferans salonunda gerçekleştirildi.

Törene Üniversitemiz Rektörü Prof.Dr. Osman ŞİMŞEK, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet İhsan SOYSAL, Prof. Dr. Şefik KURULTAY, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İSTANBULLUOĞLU, Fakültemiz Bölüm Başkanları, akademik üyeleri ve idari personeli, çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri, emekli öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldılar.

Törenin başlangıcında ilk olarak konuşan Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Ahmet İSTANBULLUOĞLU “Fakültemizin değerli bilim insanı, hocam, Prof. Dr. Mehmet Turgut SAĞLAM’ın, akademik hizmet süresini tamamlaması nedeniyle düzenlenen törenimize hoş geldiniz. Hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum. Kıymetli konuklar, şahsım ve fakültemiz çalışanları, arkadaşlarım adına değerli büyüğüm, sayın hocama; bizlere öğrettikleri için, üniversitemize ve fakültemize yaptığı hizmetlerinden ötürü şükranlarımı sunuyorum. Emeklilik yaşantısında, sayın eşleri Seniha hanımefendi ile birlikte sağlıklı nice yıllar diliyorum. Fakültemiz Dekanlığı eğitim ve öğretim faaliyetlerinde değerli katkıları olan akademik üyelerimiz için, kurumsal bir uygulama olarak, bu tür törenler düzenlemektedir. Bu özel günümüzde bizlerle olan sizlere bir kez daha saygılarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Ahmet İSTANBULLUOĞLU’nun konuşmasının ardından, 33 yıldır öğrencisi ve meslektaşı olarak görev yapan Prof. Dr. Aydın ADİLOĞLU, akademik hizmet süresini tamamlayan Prof. Dr. Mehmet Turgut SAĞLAM’ın hayat hikâyesini ve 49 yıllık yüksek öğretim serüvenini fotoğraflar eşliğinde aktardı. Prof. Dr. Aydın ADİLOĞLU, sunumunu hocası Prof. Dr. Mehmet Turgut SAĞLAM’a hitaben “emekleriniz ve destekleriniz için size çok teşekkür ediyorum, bundan sonra bizlere katkılarınızın devamı dileklerimle, saygılarımı sunarım” sözleriyle tamamladı.

Hayat hikâyesi ve akademik görev süreci anlatımı sonrası kürsüye davet edilen Prof. Dr. Mehmet Turgut SAĞLAM duygusal anların yaşandığı konuşmasında törene katılan tüm akademik ve idari personele teşekkür etti.

Prof. Dr. Mehmet Turgut SAĞLAM konuşmasına, “Bu törenin hazırlanmasına önayak olan başta Sayın Dekanımız Prof. Dr. Ahmet İSTANBULLUOĞLU olmak üzere Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Aydın ADİLOĞLU’na ve emeği geçen bölüm arkadaşlarıma içtenlikle teşekkür ederim. Öncelikle bize bu kadar çalışma imkânı verdiği için Allah’ıma şükrediyorum. Değerli Dostlar; Akademisyenlik zor, uzun soluklu ve fedakârlık isteyen bir meslektir. Akademisyen eşi olmak belki daha da zordur. Zira zaman zaman onlara yeteri kadar zaman ayırma olanağı bulunamamaktadır. Bu nedenle yaşamımızın her aşamasında sabırla bana yardımı olan yol gösteren vefakâr eşime sevgilerimi sunuyor ve teşekkür ediyorum. 49 yıl gibi uzun sayılabilecek bir akademik yaşam. 19 yıl Atatürk Üniversitesi ve yaklaşık olarak 30 yıl da Tekirdağ Ziraat Fakültesi. Her aşaması sıkıntılar, zorluklar ve aynı zamanda mutluluk ve güzelliklerle süslenmiş bir yaşam. Ancak gerek üzüntü ve sıkıntılarımız ve gerekse mutluluk ve sevinçlerimizi hep sizinle paylaştık. Böylece sıkıntılarımız azaldı, sevinçlerimiz ise hep çoğaldı. Bu konuda hep yanımızda olduğunuz için sizlere olan minnetimiz sonsuzdur. Bu yaklaşımınız bizi hep ayakta tuttu” ifadeleri ile başladı.

Prof. Dr. Mehmet Turgut SAĞLAM konuşmalarının devamında ise “ Sevgili Dostlar, insan yaşamında önemli bazı dönüm noktaları vardır ve bunlar yaşamın yönlendirilmesinde önemli rol alırlar. Zannederim benimkisi ABD’deki yıllardır. Devletimiz bir yıllık görevlendirme ile bizi ABD’ye gönderdi. Bu bir yılın sonunda 8 ay daha kalarak doçentlik tezimi tamamladım. 1974 yılında doçent oldum. Açıkça ifade etmek gerekir ise ABD’de bulunduğum 1,5 yıl içerisinde çok yoğun bir tempo ile çalıştım. Takdir edersiniz ki sıkıntı çekilmeden bir yere varılamıyor. Değerli Dostlar, Sevgili Misafirler 1985 yılında Tekirdağ Ziraat Fakültesine atandım. Bölümdeki arkadaşlarımız Prof.Dr. Hasan Hayri TOK, Prof.Dr. Metin BAHTİYAR, merhum Prof.Dr. Cemil CANGİR ve diğer Bölüm arkadaşlarımız ile birlikte bölümü bu hale getirdik. Katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. 49 yıllık akademik yaşamımda içerisinde değişik idari görevlerde bulundum. Elimden geldiğince yönetime katkıda bulunmaya çalıştım. Umarım yararlı olmuşumdur. Bu arada istemeyerek olsa da kırıcı olduysam sizlerden özür diliyorum ve helallik istiyorum. Sizin gibi dostlara sahip olduğum için kendimi mutlu ve şanslı olarak görüyorum. Katıldığınız ve bizi onurlandırdığınız için tekrar teşekkür ediyor, hepinize sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyorum. Hepinize saygılar sunuyorum” ifadelerini kullanarak sözlerini tamamladı.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman ŞİMŞEK ise, “Ziraat Fakültemizin mensubu değerli bilim insanı Prof. Dr. Mehmet Turgut SAĞLAM’ın Ziraat Fakültesine ve dolayısıyla Üniversitemize önemli katkıları olmuştur. Kendisiyle hem Üniversitemiz Yönetim Kurulunda hem de Ziraat Fakültemizde görev yaptık. Uzun yıllar hizmet ettikten sonra böyle sağlıklı ve sıhhatli bir durumda bizler de akademisyenler olarak hizmet süremizi tamamlamak isteriz. Sayın hocam Prof. Dr. Mehmet Turgut SAĞLAM’a bundan sonraki yaşamında da sağlık ve mutluluk içinde bir ömür diliyorum” dedi.

Tören sonunda, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman ŞİMŞEK ve Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Ahmet İSTANBULLUOĞLU tarafından günün anısına plaket takdim edildi. Ayrıca değerli hocamıza Ziraat Fakültemizin akademik ve idari personeli adına Fakültemiz Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aydın ADİLOĞLU tarafından çiçek ve hediye takdim edilmiştir. Prof. Dr. Mehmet Turgut SAĞLAM’ın akademik hizmet süresini tamamlaması nedeniyle gerçekleştirilen törenin ardından yoğun katılımın olduğu kokteyl verildi.