Ziraat Fakültesi
2015-05-03

Prof.Dr. Murat Altın’ın Akademik Hizmet Süresini Tamamlaması nedeniyle Fakültemizde Tören Düzenlendi



 

Fakültemizin değerli bilim insanı, Tarla Bitkileri Bölümü Çayır Mera ve Yem Bitkileri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat ALTIN’ın akademik hizmet süresini tamamlaması nedeniyle düzenlenen tören 30 Nisan 2015 Perşembe günü saat 15:00’da Fakültemiz konferans salonunda gerçekleştirildi.

Törene Üniversitemiz Rektör Vekili Prof.Dr. M. İhsan SOYSAL, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Z. Kayıhan KORKUT, Prof. Dr. Bülent Eker, Prof. Dr. Fatih Konukçu, Gıda Tarım Hayvancılık Tekirdağ İl Müdürü Zekeriya SARIKOCA, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İSTANBULLUOĞLU, Fakültemiz Bölüm Başkanları, akademik üyeleri ve idari personeli, emekli öğretim üyeleri ve öğrencilerimiz katıldılar.

Törenin başlangıcında ilk olarak konuşan Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Ahmet İSTANBULLUOĞLU “Fakültemizin değerli bilim insanı, saygı değer hocam, Prof. Dr. Murat ALTIN’ın, akademik hizmet süresini tamamlaması nedeniyle düzenlenen törenimize hoşgeldiniz. Hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum. Kıymetli konuklar, şahsım ve fakültemiz çalışanları, arkadaşlarım adına değerli büyüğüm, sayın hocama; bizlere öğrettikleri için, üniversitemize ve fakültemize yaptığı hizmetlerinden dolayı şükranlarımı sunuyorum. Emeklilik yaşantısında, sayın eşleri Nuran hanımefendi ile birlikte sağlıklı nice yıllar diliyorum. Fakültemizde Dekan olarak da görev yapan ve eğitim ve öğretim faaliyetlerinde çok değerli katkıları olan değerli hocama bir kez daha saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Ahmet İSTANBULLUOĞLU’nun konuşmasının ardından, 25 yılı aşkın öğrencisi olan ve meslektaşı olarak görev yapan Doç. Dr. Canan ŞEN, akademik hizmet süresini tamamlayan Prof. Dr. Murat ALTIN’ın hayat hikâyesini ve 51 yıllık yüksek öğretim serüvenini fotoğraflar eşliğinde aktardı.

Doç. Dr. Canan ŞEN tarafından sunulan Prof. Dr. Murat ALTIN hocamızın akademik hayatından kısa bir kesit şöyledir; Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Genel Zirai Bilgiler Bölümünden 1965 yılında "Ziraat Yüksek Mühendisi" unvanı ile mezun olan hocamız fakülteyi Bölüm Birincisi olarak tamamlamıştır. 1968 tarihinde Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Fitotekni Bölümüne asistan olarak atandı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Fitotekni Bölümü'nde, 1972 tarihinde, Prof. Dr. Fahrettin Tosun yönetiminde tamamladığı doktora tezi ile Çayır-Mera ve Yem Bitkileri dalında "Ziraat Doktoru" unvanını aldı. 1978’de ile ‘’Üniversite Doçenti" unvanını aldı. 1987 tarihinde Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Anabilim Dalına, "Profesör" olarak atandı. Hocamız, 1988-1992 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcılığı ve Dekan Vekilliği ile bir dönem (1992-1995) Dekanlık görevini yürüttü. İdari görevlerinden sonra bilgi birikimini uygulama alanına aktarma çabası ön plana çıkmıştır. TEMA VAKFI’nca organize edilen programlı seminerlerde konferanslar şeklindeki bilgi aktarımıdır. Bu Vakfın 1996’dan beri Ziraatçı Bilim Kurulu Üyesi ve Danışmanıdır. TEMA Vakfınca 66 İlde düzenlenen seminerlerde katılımcılara Çayır-Mera ve Erozyon İlişkileri, Çevre-Bitki Örtüsü, Bitki Örtüsü ve Erozyon İlişkileri, Ekosistem, Tarımsal Ekosistemler, Biyoçeşitlilik, Tarımsal Sistemler, Organik Tarım, Çevre-Tarım İlişkileri vb. konularında konferanslar vermiştir. Bu konulara ait içerikli sunumlar 400-450 kadardır. Bilgi aktarımının ikincisi Köy Meralarının Yönetim ve Islahları şeklinde başlamış ve devam etmektedir. Türkiye de 2004 yılından itibaren yaygınlaşan mera ıslah ve amenajman uygulamalarında özellikle İstanbul, Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli İlleri Köy Meralarının Amenajman ve Islahı Projelerinin bilimsel danışmanıdır. Bu güne kadar Trakya’nın dört ilinde toplam 124.410 dekar alanı kapsayan 50 Köy Merasında ıslah ve amenajman uygulamalarının sorumlu koordinatör öğretim üyesi olarak görev almıştır. Hocamızın alanında çeşitli ders kitapları ve temel eser olarak kabul edilen kitapları bulunmakla birlikte iki ciltlik Çayır Mera Yönetimi (2011) isimli eseri ‘’Türkiye Bilimler Akademisi’’2012 Yılı Üniversite Ders Kitapları Telif ve Çeviri Eser Ödülleri kapsamında telif eser mansiyonu ile ödüllendirilmiştir.

Doç. Dr. Canan ŞEN, sunumunu hocası Prof. Dr. Murat ALTIN’a hitaben “emekleriniz ve destekleriniz için size çok teşekkür ediyorum, bana Canan Kızım değişinizi asla unutamayacağım, bundan sonra da bizlere katkılarınızın devam edeceğini biliyorum, saygılarımı sunarım” sözleriyle tamamladı.

Hayat hikâyesi ve akademik görev süreci anlatımı sonrası Prof. Dr. Murat ALTIN’ın öğrencisi ve meslektaşı olarak görev yapan Doç. Dr. İlker NİZAM emeklilik töreni sebebiyle Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa TAN ile Prof. Dr. Muharrem GÜLERYÜZ, Ege Üniversitesi’nden Prof.Dr. A. Esen Çelen ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Prof.Dr. İbrahim Aydın tarafından iletilen iyi dilek ve temennileri arz etti.

Doç. Dr. İlker NİZAM tarafından aktarılan bir mesajda 1992 Yılı Tekirdağ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü mezunu Gürsel GÖKKAYA'da duygularını şu şekilde dile getirmiştir; “Kanımızın kaynadığı, hayatın pembe göründüğü bir dönemde tanıdım sizi hocam. İlk yıllarımızda mühendis olacaktık. O heyecan vardı. Hayattan beklentilerimiz çok farklıydı. Siz bize fiğin içindeki yabancı otu anlattıkça, ellerimizle temizledikçe, tohumun ekim derinliğini elimize verdiğiniz sopayla toprakla buluşturup öğrettikçe, belki sitem ettik sizi üzdük, damarlarımızdaki deli akan kanın heyecanıyla. Barakalardı bizim ilim yuvamız, ama mutluyduk sizlerle asistan ağabeylerimizle iç içe olmaktan. Mutluyduk tarımı bilen ustaların yanında çırak olmaktan. Siz Prof. Dr. Murat Altın hocam bize: "Gençler tarım olmadan uçak olmaz, bizler sizlere altın anahtarları verdik. Gidin Anadolu'nun her köşesini karış karış gezip toprağına ayak basın, yüz sürün. Aldığınız anahtarlar size çok kapı açacak korkmayın, dert dinleyin çözüm arayın" dediniz. Meslek hayatımda ve gerçek hayatımda sayenizde bazı farkları gördüm. Her başarımda yanımda sizler, her başarısızlığımda yine arkamda sizler vardınız. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü mezunu olmaktan gurur duyuyorum. Saygılar sunuyor, ellerinizden öpüyorum”.

Fakültemiz Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan ORAK ise Prof. Dr. Murat ALTIN hocamızın Tarla Bitkileri Bölümüne, Fakültemize ve Çayır Mera ve Yem Bitkileri alanındaki çalışmalara çok büyük katkıları olduğunu, çok değerli hocamızla çalışmaktan, öğrencisi ve mesai arkadaşı olmaktan gurur ve onur duyduklarını vurguladı.

Hayat hikâyesi ve akademik görev süreci anlatımı sonrası kürsüye davet edilen Prof. Dr. Murat ALTIN duygusal anların yaşandığı konuşmasında törene katılan tüm akademik ve idari personele teşekkür etti.

Prof. Dr. Murat ALTIN konuşmasına, “Bu törenin gerçekleştirilmesinde başta Sayın Dekanımız Prof. Dr. Ahmet İSTANBULLUOĞLU olmak üzere Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Adnan ORAK’a, Doç. Dr. Canan ŞEN’e, Doç. Dr. İlker NİZAM’a ve emeği geçen bölüm arkadaşlarıma ayrı ayrı içtenlikle teşekkür ederim. Öncelikle bize bu kadar çalışma imkânı verdiği için ve sağlıklı bir şekilde emekli olduğum için Allah’ıma şükrediyorum. Daha sonra beni okutan devletime ve milletime şükranlarımı sunuyorum. Çalışmalarımda bana her zaman destek olan, bana üç birbirinden kıymetli çocuk veren, bana yol gösteren vefakâr eşime sevgilerimi sunuyor ve teşekkür ediyorum. 51 yıl gibi uzun sayılabilecek bir akademik yaşam. Sıkıntılar, zorluklar ve aynı zamanda mutluluk ve güzelliklerle süslenmiş bir yaşam. Bugün emeklilik törenine katıldığınız ve bizi onurlandırdığınız için tekrar teşekkür ediyor, hepinize sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyor, saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullanarak sözlerini tamamladı.

Üniversitemiz Rektör Vekili Prof.Dr. M. İhsan SOYSAL ise, “Ziraat Fakültemizin mensubu değerli bilim insanı Prof. Dr. Murat ALTIN’ın Ziraat Fakültesine ve dolayısıyla Üniversitemize önemli katkıları olmuştur. Kendisiyle hem uzun yıllar teşriki mesaimiz oldu, hem de hocamızın dekanlığı döneminde dekan yardımcısı olarak görev yapma şansı yakaladım. Bu süreçlerde değerli büyüğümden çok şeyler öğrendim. Sayın hocam Prof. Dr. Murat ALTIN’a bundan sonraki yaşamında da sağlık ve mutluluk içinde bir ömür diliyorum” dedi.

Tören sonunda, Üniversitemiz Rektör Vekili Prof.Dr. M. İhsan SOYSAL, Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Ahmet İSTANBULLUOĞLU, Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan ORAK tarafından günün anısına plaket takdim edildi. Ayrıca değerli hocamıza Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Nevzat GÜMÜŞ adına hazırlanan plaket Gıda Tarım ve Hayvancılık Tekirdağ İl Müdürü Zekeriya SARIKOCA tarafından takdim edildi. Ziraat Fakültemizin idari personeli adına Fakültemiz Sekreteri Ayla PLATİN tarafından hediye takdim edilmiştir. Tarla Bitkileri Bölümü öğrencileri de değerli hocamıza çiçek takdim etmişlerdir.

Prof. Dr. Murat ALTIN’ın akademik hizmet süresini tamamlaması nedeniyle gerçekleştirilen törenin ardından yoğun katılımın olduğu kokteyl verildi.