Ziraat Fakültesi
2014-09-29

Saraybosna Devlet Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Fakültemize Ziyaret



 

Bosna Hersek Saraybosna Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr Zlatan Sarıç ve beraberinde Dekan Yardımcıları ile Fakültemize ziyarette bulundular. Ziyaret sırasında ikili işbirliği konuları ile birlikte düzenlenecek sempozyum ve kongreler ele alındı. Ziyarette Saraybosna Devlet Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammed Brka “Bosna Hersek’te Tarım ve Kırsal Kalkınma” konulu konferans verdi.
 
Konferansa Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Trakya Üniversitesi 3. Dönem Rektörü Prof. Dr. Poyraz Ülger, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, Saraybosna Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr Zlatan Sarıç, Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.
 
Konferans öncesinde konuşan Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirci, katılımcılara hoş geldiniz diyerek, ziraat ve gıda alanında yapılacak işbirliğinin devam edeceğini belirtti.
 
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu da konuşmasına Tarım ve Kırsal kalkınma konulu konferansın öğrencilere katkı sağlayacağını düşündüğünü ve bu ikili işbirliğini çok önemsediklerini ifade etti.
 
Üniversitemiz öğrencilerinin Balkanlardaki gelişmeler hakkında bilgi alarak kendilerini geliştirmelerine vesile olacağını düşündüğünü söyleyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, konferansın başarılı geçmesini diledi.
 
Konferansta Saraybosna Devlet Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammed Brka, öncelikle Bosna Hersek’in konumu, iklim karakteristiği, idari yapısı hakkında bilgi verdi. Tarım ülkesi olan Bosna Hersek’in Gayri Safi Milli Hâsılada tarımın payının düşük olduğunu belirten Brka, borçlar, işsizlik ve Avrupa’daki krizden etkilenen tarım sektörünün sorunlarının rasyonel arazi kullanımı, teşvik edici devlet desteği, sulama imkânlarının arttırılması gibi başlıca önlemlerle çözülebileceğini söyledi. Hayvancılığa Bosna Hersek’te son 5 yılda önem verildiğini dile getiren Brka, tüketilen etin %75’inin ithal edildiğini vurguladı. Brka, Bosna Hersek nüfusunun %61’inin kırsal alanda yaşamasına rağmen verimin diğer Avrupa Birliği’ne üye ülkelere kıyasla yetersiz olduğunu, imajını ancak teknolojisini geliştirerek, kaynakların verimli kullanarak ve pazar anlayışını geliştirerek değiştirebileceğini söyledi.
 
Konferansın ardından Ziraat Fakültesi Bilimsel Araştırmalardan Sorumlu Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Pakeza Drkenda, Saray Bosna Devlet Üniversitesi’nin tarihi geçmişini, üniversitenin şu anki durumunu anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Drkenda, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile işbirliği halinde, 3-5 Ekim 2015 Saraybosna’da III.Adriyatik’ten Kafkaslara Geleneksel Gıdalar Sempozyumu gerçekleştirileceğini daha sonra ise haziranın ilk yarısında Balkan Hayvancılık Konferansı (Balnimalcon) toplantısının yapılmasının kararlaştırıldığını aktardı. Drkenda, Mevlana ve Erasmus Anlaşmaları ile öğrenci personel değişim konuları hakkında ön anlaşma yapıldığını dile getirdi.
 
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu günün anısına Fakülte Dekanı Prof. Dr Zlatan Sarıç’a teşekkür plaketi takdim etti.