Ziraat Fakültesi
2019-10-18

ÜNİVERSİTEMİZDE TARIMSAL YÜKSEKÖĞRETİMİN MEVCUT DURUMU; TARIM SEKTÖRÜNE KATKILARI konulu ÇALIŞTAY gerçekleştirildi.



 

Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) 2019 yılı etkinlikleri çerçevesinde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ev sahipliğinde Ziraat Fakültesi tarafından 17 Ekim 2019 Perşembe günü “Tarımsal Yükseköğretimin Mevcut Durumu ve Tarım Sektörüne Katkıları" konulu çalıştay düzenlendi.

Programın açılış törenine Tekirdağ Vali Yardımcısı Ahmet NARİNOĞLU, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir ALBAYRAK, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Sabri ÇINAR, Rektör Yardımcıları Prof.Dr. Bülent EKER ve Prof.Dr. Yılmaz ÇAKICI, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Sezen ARAT, Trakya Bölgesinde yer alan çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve Ziraat Fakültesi öğrencileri katıldılar. Çalıştay programının öğleden önceki bölümünde davetli konuşmacılar Üniversitemiz Ziraat Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof.Dr. İ. Hakkı İNAN, ZİDEK (Ziraat Fakülteleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği) Başkanı Prof.Dr. Gökhan SÖYLEMEZOĞLU, TAGEM (Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar) Genel Müdürü Özkan KAYACAN katıldı. Çalıştay, “Tarımsal Yükseköğretimin Mevcut Durumu ve Geleceği“ ve “Tarım Sektörüne katkılar ve Sektörün Beklentileri” konulu iki ayrı oturumda yer alan konuşmacıların katılımları ile  09:30-18:00 saat aralığında gün boyu gerçekleşti.

Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okunması ile başladı. Devamında Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekanlığı tarafından hazırlanan Ziraat Fakültesi tanıtım filmi gösterildi.

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Murat TAŞAN, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’un tebrik mesajını okudu.

Çalıştayda ilk konuşmayı Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Cemal POLAT gerçekleştirdi. Dr. Cemal POLAT  tarımsal yükseköğretimin mevcut durumunu değerlendirerek, tarımsal üretimin arttırılması için yapılması gereken konulara değindi.

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen ARAT açılış konuşmalarına “Ülkemiz sınırlarını korumak için göğsünü siper eden kahraman askerlerimize muvaffakiyetler diliyorum, Allah hepsini korusun, sağ salim dönmelerini nasip etsin” ifadeleri ile başladılar. Konuşmalarının devamında ise Tarım, Gıda ve Hayvancılık sektörleri her dönemde kritik bir öneme sahiptir. Bugün sanayisi gelişmiş olan ülkelerin aynı zamanda tarım ve hayvancılıkta da gelişmiş olduğunu görüyoruz. Tarım ve Hayvancılık bir ülkenin bağımsızlığının temelini oluşturmaktadır. Ekonomisi gelişmiş olan ülkelere baktığımızda tarımsal üretimdeki Ar-ge çalışmalarına önemli kaynaklar ayırdıklarını, her geçen gün yeni teknolojiler geliştirdiklerini ve bu bağlamda dünya gıda ve tarım sektöründe giderek güçlendiklerini görüyoruz.  Avrupa ve Ortadoğu'nun en zengin biyolojik çeşitliliğe sahip tarımsal üretimi başlangıcının tarihte var olmuş pek çok medeniyetten daha eski olan ülkemizin bu sektörde hak ettiği paya sahip olması en önemli hedefimiz olmalıdır. Bugün sürdürülebilir tarımın vazgeçilmez unsuru olan Tarımsal Yükseköğretimin ülkemizdeki durumunu tartışacağız.” İfadelerini kullandılar.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN konuşmalarında “Öncelikle ulusal güvenliğimiz için Barış Pınarı Harekâtı düzenleyen ordumuza, devletimize muvaffakiyetler diliyorum. Şehit olan Mehmetçiklerimize ve vatandaşlarımıza Rabbimden rahmet, gazilerimize de acil şifalar diliyorum. Ziraat Fakültemizin yaptığı bu etkinliğimizi önemsiyoruz. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olarak akreditasyonu çok önemsiyoruz. Akademik ve alana özgü standartların bir yükseköğretim programı tarafından karşılanıp karşılanmadığını ölçen değerlendirme ve dış kalite sürecini ifade eden bir kriterdir akreditasyon. Bu bağlamda uluslararasılaşmayı, küreselleşmeyi ve sürdürülebilirliği sağlayan bir kavram olması sebebiyle çok önemlidir. Dekanımızın şahsında başta Ziraat Fakültemize emeği geçenlere çok teşekkür ediyor, çalıştayın faydalı geçmesini temenni ediyorum.” sözlerine yer verdi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir ALBAYRAK konuşmalarında “1982 yılında kurulan Ziraat Fakültesi adım adım ilerleyerek bugün en önemli ziraat fakültelerinden biri haline geldi. Ziraat Fakültesinin başarıya ulaşmasında emeği geçenlere saygılarımı sunuyorum. Tekirdağ mevcut 6313 km2 arazisinin 4060 km2 civarını tarımda kullanan tek büyükşehirdir. %62,6 arazisini tarımda kullanan 1. sıradaki büyükşehirdir. Bu çalıştayın Tekirdağ tarımına ülke tarımına katkı sağlamasını diliyorum.” İfadelerini kullandılar.

Tekirdağ Vali Yardımcısı Ahmet NADİROĞLU konuşmalarında “Bugün bu çalıştayda Tarımsal Yükseköğretimin Mevcut Durumu ve Tarım Sektörüne Katkıları konusu tartışarak somut adımlarını atmak üzere bir araya gelmiş buluyoruz. Akademisyenlerin önce kendilerini sorgulamaları ve insan yetiştirme düzeninden başlayarak ülkenin ihtiyacı olan kaliteli ve nitelikli insan yetiştirerek üretime katılmalarını sağlamaları hepimizin temennisidir. Bu çalıştaydan da böyle faydalı, katma değeri yüksek sonuçlar çıkacağını temenni ediyor, verimli geçmesini diliyorum.” İfadelerini kullandılar.

Tarımsal Yükseköğretimin Mevcut Durumu ve Tarım Sektörüne Katkıları Çalıştayı programının ilk sunumunu gerçekleştiren Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İ. Hakkı İNAN “Dünyada ve Türkiye’de Yükseköğretimin Değerlendirilmesi” konusu hakkında bilgi ve tecrübelerini katılımcılar ile paylaştı. Prof. Dr. İNAN “Özel sektörün istek ve ihtiyaçlarına göre tarım eğitimine yön verilmesi gerekmektedir. Özel sektörün mezunlardan beklentileri küreselleşme ve uluslararası rekabet nedeniyle değişmektedir.” dedi.

Ziraat Fakülteleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (ZİDEK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan SÖYLEMEZOĞLU ise konuşmasında “Ülkemizde Tarımsal Yükseköğretimde Akreditasyon” konusuna değinerek yükseköğretim kalite güvencesi yönetmeliği ile ilgili bilgiler paylaştı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Özkan KAYACAN da “Tarımsal Ar-Ge, Kamu-Üniversite- Özel Sektör İşbirliği” konusu ele aldı. Özkan KAYACAN, Dünyada tarımın stratejik öneminin arttığına değinerek tarımda üretimin geliştirilmesi için yapılması gereken çalışmaları anlattı.

Program davetli konuşmacıların sunumlarını gerçekleştirmelerinin ardından günün anısına üniversitemizin hediyeleri ile teşekkür belgeleri Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN ve Ziraat Fakültesi Prof.Dr. Sezen ARAT tarafından takdimle devam etti.

Çalıştay programı, öğleden sonra 13:30 itibariyle “Tarımsal Yükseköğretimin Mevcut Durumu ve Geleceği“ oturumu ile başlatıldı. I. Oturum, Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Murat YILDIRIM’ın başkanlığında yönetildi. Oturumda Üniversitemiz Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. Salih ÇELİK  ve Prof.Dr. Bahattin AKDEMİR, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü öğretim üyesi  Prof.Dr. Mehmet KURAN, Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Zehra AYHAN konuşmalarını gerçekleştirdiler.

 “Tarım Sektörüne katkılar ve Sektörün Beklentileri” konulu II. Oturum ise Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Bülent EKER tarafından yönetildi. II. Oturumda, GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Metin ÖZYÜREK, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Türker SAVAŞ, özel sektör temsilcileri Barbaros Hayrettin GÜLER (Syngenta Güney Avrupa Yöneticisi), Dr. Cenk SARAÇOĞLU (Limagrain Tohum Türkiye Genel Müdürü) ve Erdem KARAUZ (MAY Tohum Pazarlama Direktörü) konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Oturumlar sonrası Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Bülent EKER ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Sezen ARAT tarafından konuşmacılara üniversitemiz hediyeleri ve teşekkür belgeleri takdim edildi.

Çalıştay, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Sezen ARAT’ın kapanış konuşmaları ile tamamlandı.