Ziraat Fakültesi
2017-12-26

Fakültemiz Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyelerinden Oluşan Bir Heyet İstanbul Ticaret Borsası’nı Ziyaret Etti



 

Fakültemiz Tarla Bitkileri Bölümü akademisyenlerinden oluşan bir heyet İstanbul Ticaret Borsası’nı ziyaret ederek Borsa stoklarında bulunan kadim tohumların değerlendirilmesi konusunda ortak çalışma yaptı.

 

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından Kasım ayı başında Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümüne yapılan ziyarette İstanbul Ticaret Borsası, Yeditepe Üniversitesi ve TAGEM tarafından 2012 yılında ortaklaşa başlatılan “İstanbul Ticaret Borsası Stoklarında Bulunan 50 Yıldan Daha Eski Olduğu Tahmin Edilen Tohumların Çimlenebilme Kabiliyetlerinin Araştırılması” konulu proje kapsamında elde edilen sonuçlar tartışılmış ve bu kapsamda yapılabilecek daha ileri araştırmalar değerlendirilmiştir.

İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyelerinin bu çalışmaların daha ileriye taşınması için Tarla Bitkileri Bölümü akademisyenlerinden talep ettiği bilimsel ve teknik destek kapsamında yapılan hazırlıklardan sonra 25 Aralık 2017 tarihinde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’nden  Prof. Dr. Kayıhan Z. Korkut, Prof. Dr. Temel Gençtan, Prof. Dr. Servet Tekeli, Prof. Dr. Enver Esendal, Prof. Dr. Adnan Orak, Prof. Dr. İsmet Başer, Prof. Dr. Metin Tuna, Prof. Dr. Canan Sağlam, Prof. Dr. Oğuz Bilgin, ve Yrd. Doç. Dr. Nezihi Sağlam ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Fahri Altay’ın yer aldığı heyet İstanbul Ticaret Borsası’nı ziyaret etmiştir.

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkan Yardımcısı İlhan Koyunseven ve Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Erkan Özefe, Mustafa Kamar, Meclis Üyesi Emin Demirci, Genel Sekreter Ali Yavuz Yiğit, Genel Sekreter Yardımcısı Melike Ertekin ve Laboratuvar Şubesi Müdürü Özlem Kocabıyıkoğlu tarafından karşılanan öğretim üyelerine önce İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) çalışmaları ve hizmet binası hakkında kısa bir bilgilendirme yapılmış ve ardından toplantıya geçilmiştir.

Toplantıda, İstanbul Ticaret Borsası stoklarında bulunan ve eski oldukları düşünülen 33 türe ait mevcut tohumların genetik kaynak olarak kullanılabilme olanakları, çimlendirilen tohumların çoğaltılması ve morfolojik karakterlerinin incelenmesi konularında değerlendirmeler yapılmıştır. 

Toplantı sonucunda, yapılacak protokol çerçevesinde çalışmaların yapılabileceğine, bu çalışmalara en kısa sürede başlanmasına karar verilmiştir.