Ziraat Fakültesi
2019-11-13

ZİRAATbiyotek Birimi İlk Üretimine Başladı



 

Tekirdağ-Süleymanpaşa Naip Mahallesinde bulunan eski okul binasının Trakya Kalkınma Ajansı desteğiyle Üniversitemiz Ziraat Fakültesi tarafından yürütülen “ZİRAATbiyotek” isimli proje kapsamında Tarımsal Biyoteknoloji Araştırma ve Üretim Birimine dönüştürülmesinin ardından tesis ilk üretimine başladı. ZİRAATbiyotek’de ilk üretim 8000 süs bitkisi tohumunun toprak ile buluşması ile gerçekleşti.

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi öğrencileri, bitki doku kültürü ve Ar-Ge laboratuvarları, tam kontrollü bitki büyütme odaları, eğitim toplantı salonları, topraklı ve topraksız üretime elverişli modern seralar bulunduğu Merkezde araştırma imkanına sahip olurken; diğer taraftan da yapılan araştırmalar ile bölge tarımına katkı sağlanması hedefleniyor.

Bölgede bitki yetiştiriciliğinde çeşitliliği artırmayı hedefleyen tesiste, sebze ve süs bitkilerinin talebe yönelik mikro çoğaltımı, dış ortama alıştırılması ve satışının yapılması planlanıyor. NKÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen ARAT, proje sayesinde üniversite ve çiftçilerin birlikte çalışma fırsatı bulacağını söyledi.

Bunun bölgedeki tarımsal faaliyetlere katkı sunacağına inandıklarını anlatan Prof. Dr. Sezen ARAT, "Burada tarımsal biyoteknolojik yöntemler kullanacağız. Bitki doku kültürü ve teknikleriyle bitkilerin milyonlarca çoğaltılmasını sağlamayı hedefliyoruz. Bugün de ilk kez bitki ekimlerine başladık. Burası seralarıyla, bitki büyütme odalarıyla çok modern bir tesis oldu." dedi.

Tesiste çiftçilere de eğitim vermeyi planladıklarını belirten Prof. Dr. Sezen ARAT, şunları kaydetti:

"Çiftçilere farklı üretim yöntemlerini öğreteceğiz. Dolayısıyla bölge kalkınmasına katkı sunmayı, bölgenin dışarıdan fide, fidan ile süs bitkisi alımının azaltılmasını ve buradan temininin sağlanmasını hedefliyoruz. Ayrıca sebze ve meyve fidanları üreteceğiz. İlk üretilen süs bitkileri Süleymanpaşa ilçesinin belirlenen yerlerine dikilecek."

ZİRAATbiyotek Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Sefer DEMİRBAŞ ise tesisin uygulama, üretim ve eğitim merkezi olduğunu dile getirdi. Süleymanpaşa Belediyesi ile yaptıkları anlaşma çerçevesinde tesiste süs bitkisi tohumlarını yetiştirmeye başladıklarını anlatan Dr. Öğretim Üyesi Sefer DEMİRBAŞ, "Bu, şu an için bir başlangıç. Bu merkezde asıl amacımız bitki doku kültürü tekniğiyle üretim yapmak. İlk fide üretimiyle başlıyoruz, daha sonra biyoteknolojik yöntemlerle bitkileri klonlama işlemi gerçekleştirilecek." ifadelerini kullandı.

Konu hakkında haberlere ulaşmak için tıklayınız. 

www.aa.com.tr/tr/yasam/eski-okul-binasi-bilime-ve-tarima-hizmet-edecek/1642543

https://www.anadoluimages.com/p/17301111