Ziraat Fakültesi
2019-03-13

ITALYA-TÜRKİYE ARASINDAKİ ULUSLARARASI SÜRDÜRÜLEBİLİR MAKARNALIK BUĞDAY ÜRETİMİ PROJESİ: Barilla A.Ş. Örneği



 

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi ve Barilla A.Ş.’nin 2 yıldır ortaklaşa yürüttüğü ve yürütücülüğünü Prof. Dr. İsmet BAŞER, Doç. Dr. Korkmaz BELLİTÜRK ve Dr. Öğr. Üyesi Harun HURMA’nın birlikte yaptığı “Uluslararası Sürdürülebilir Makarnalık Buğday Üretimi Projesi” nin geleneksel toplantılarından birisi 11 Mart 2019 tarihinde Ziraat Fakültesi toplantı salonunda gerçekleşmiştir.

Toplantıya Barilla A.Ş. adına Sacit ALTAY (Satın alma müdürü), Kemal KESKİN (Satın alma yöneticisi), Volkan BAYRAKDAR (Satın alma yöneticisi), Gustova SAVINO (Purchasing senior manager), Emillio FERRARI (Purchasing director), Ronchi CESARE (Purchasing director) ve Matteo RUGGERI (Climate station expert) ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İSTANBULLUOĞLU ile birlikte Projenin Türkiye yürütücüleri olan 3 öğretim üyesi (Prof. Dr. İsmet BAŞER, Doç. Dr. Korkmaz BELLİTÜRK ve Dr. Öğr. Üyesi Harun HURMA) katılmıştır.

Barilla A.Ş.; projeden ve bugüne kadar yürütücülerin yaptığı başarılı çalışmalara ilişkin duydukları memnuniyetten dolayı Ziraat Fakültesi’ne TARIMSAL METEOROLOJİ VE DİĞER ÇEVRESEL KOŞULLARI İZLEME İSTASYONU Namık Kemal Üniversitesi merkez kampüsü içerisine 11 Mart 2019 tarihinde uzmanlar tarafından kuruldu. Bu istasyon ile çeşitli ölçümler (hava sıcaklığı, hava nemi, toprak nemi, güneşlenme, yağmur vs.) yapılarak, elde edilen veriler otomatik olarak uzaktaki sunucuya gönderilerek bitki ve toprağa ait; gübreleme dönemi, gübre çeşidi, ilaçlama dönemi, ilaç çeşidi ve markası, sulama zamanı, sulama suyu miktarı, don ve kırağıya karşı uyarı bilgileri üretip, üretici ve sistem yöneticisi için KARAR DESTEK MEKANİZMASI oluşturmaktadır. Bu şekilde artık üniversitemiz kampüsündeki ortalama 6 km alanda ekilen, dikilen bitkilerin tarımsal ihtiyaçları belirlenerek otomatik olarak kontrolü sağlanacak ve büyük bir tarımsal veri tabanı oluşturulacaktır. Proje kapsamında bir el kitabı ve çeşitli akademik makaleler üretilecek ve yayımlanacaktır. Projenin resmi internet web sayfası http://sustainablefarming.nku.edu.tr olup, güncellemeler bu link üzerinden paylaşılmaktadır.