Ziraat Fakültesi
2018-05-09

IV. Biyoteknoloji Günleri Gerçekleşti



 

IV. Biyoteknoloji Günleri Gerçekleşti

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Biyoteknoloji Topluluğu tarafından bu yıl dördüncüsü gerçekleşen IV. Biyoteknoloji Günleri yoğun katılım ile Rektörlük Konferans salonunda gerçekleştirildi.

Programa Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Prof. Dr. İsmail Yılmaz, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, çok sayıda akademisyen ile çeşitli kurum ve kuruluşlardan gelen ilgililer, üniversitemiz öğrencileri ve bölgemizdeki Anadolu ile Fen Liselerinden öğrenciler katıldı.

Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü öğrencisi ve Topluluk Başkanı Ogün Demir’in topluluğu tanıtıcı konuşmasının ardından, açılış konuşmasını Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sezen Arat’ın yaptı.

Bu yıl dördüncüsü yapılan ve en yüksek katılımın sağlandığı etkinlik olduğunu belirten Arat, “Bu etkinliği gerçekleştiren topluluk koordinatörü ve yardımcılarına, lisans öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum. Öğrencilerimize güvendiğimiz vakit gerçekleştiremeyecekleri hiçbir şeyin olmadığını bir kez daha gösterdiler. Biyoteknolji birçok bilim dalını kapsamaktadır, Tıp, Veteriner, Çevre, Ziraat alanlarında karşılaşmaktayız. Teknolojiyi kullanan değil teknolojiyi üreten bireylerin yetişmesi için elimizden ne geliyorsa yapmalıyız. Dilerim kongreye katılan değerli öğrenciler de bir gün teknolojiyi üreten bireyler olurlar” diyerek tüm katılımcılara teşekkür etti.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu konuşmasında, “Ziraat Fakültemiz 36 yıllık bir fakülte olup şu an ülkemizdeki diğer Ziraat Fakültelerine fark yaratmış, çalışmaları ve gerçekleştirdiği projeleri ile adından söz ettiren bir fakülte konumuna gelmiştir.  İlk intörn mühendislik eğitimine ise Gıda Mühendisliği Bölümü ile bu yıl başlamıştır. Tarımsal Biyoteknoloji bölümümüzün her yıl gerçekleştirdiği bu etkinliğin katılımcılar için çok faydalı olacağı kanaatindeyim, herkese katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, “Üniversiteler yaptığı çalışmaları bugün düzenlenen kongreler gibi etkinliklerde halkla paylaştığı sürece onlardan gelen geribildirimlerle çalışmalarına yön vermektedir. Bu yüzden bu tür etkinliklerin devamı çok önemlidir. Biyoteknoloji en son bulgu demektir. Bitkinin en verimlisini, sütün en verimlisini ve kalitelisini üretmek amacımız olduğundan Biyoteknolojinin önemi çok fazladır” diyerek programda emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti.

Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Kurucu Müdürü Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak, “Tohumculukta Modern Islah Yöntemi” ile ilgili bilgi vererek soğan, pırasa, salatalık, biber ve patlıcangillerde haploidizasyon ve bitki doku kültürü ile üretimi hakkındaki bilgileri katılımcılar ile paylaştı.

Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Ün “Prion Hastalıkları Genetiği” ile ilgili çalışmalarını anlatarak, çalışmaların süreci ve sonuçları hakkında bilgi verdi.

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı TİGEM Embriyo Transfer Proje Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Sağırkaya, Sığırlarda Embriyo Transfer Teknolojisinin Dünyada ve Türkiye’ deki Durumu ile ilgili çalışmaları katılımcılar ile paylaştı.

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi ve Moleküler Biyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nesrin Özören “ASC zerreciklerinden yeni nesil yerli aşı teknolojisi” çalışmalarının içeriği hakkında bilgi verdi.

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tunç Akkoç, “Kök Hücre ve Deneysel Tedavi Yaklaşımları” konusunu katılımcılar ile paylaştı.

Katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından günün anısına tüm konuşmacılara teşekkür belgesi takdim edilmesiyle program son buldu.