Ziraat Fakültesi
2022-07-22

Trakya Bölgesinde meydana gelen tırtıl salgını ve Tarımsal Üretimde Epidemik Sorunları konularında Fakültemiz Öğretim Üyeleri çeşitli TV programlarına katıldılar.



 

Fakültemiz Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı ve Trakya Tohumculuk Vadisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. İsmet BAŞER ve Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Özgür SAĞLAM, Agro TV programında;

"Trakya Bölgesinde meydana gelen tırtıl salgını ve Tarımsal Üretimde Epidemik Sorunları, Trakya bölgesindeki çayır tırtılı istilası ayçiçeği ve mısır üretimini nasıl etkileyeceğıni, Çayır tırtılı istilasının sebepleri neler olduğunu, Zirai ilaçlamanın yanı sıra bertaraf için hangi yardımcı yöntemler kullanılması gerektiğini, Çayır tırtılı ayçiçeğini kökten yaprağa nasıl etkilediğini, Verimlilik ve üretimde ki yansımalarının ne olduğunu ve Çiftçilerin nasıl bilgilendirilmesi gerektiğini ve çayır tırtılı ile mücadelede efektif yöntemler neler olduğu ile ilgili bilgiler verdiler. "

Fakültemiz Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Prof.Dr. Fadul ÖNEMLİ ve Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Özgür SAĞLAM, TRAKYA TÜRK TV'nin Çözüm Masası Programında ise "Ayçiçeği Çayır Tırtılı Salgını" konusu ile ilgili bilgilendirmede bulundular.

Ayrıca;

Bitki Koruma bölümü öğretim üyemiz Doç.Dr. Özgür SAĞLAM, NTV Ana Haber Programında;

Trakya bölgesinde 270 bin dekar ayçiçeği ekili tarlada görülen ‘Çayır Tırtılı’ istilasıyla ilgili çeşitli programlara katılmıştır. Bölgedeki bu salgının, 1975 ve 2012 yılında da yaşandığı, bölgede her yıl var olan bu zararlının bu yılda çevre şartlarının böcek için çok uygun olması ve doğal düşman baskısının az olmasına bağlı olarak görülen bir durum olduğunu vurgulamış, kimyasal ilaç kullanımıyla salgının büyük oranda baskı altına alındığını, ancak bu esnada arıcılarında zarar gördüğünü yaşanan durum nedeniyle ürün kaybının kaçınılmaz olduğunu ancak üreticiyi kaybetmeden bu salgınında üstesinden gelineceğini  konusunda bilgiler verdi.

Öğretim üyelerimizin katıldığı programlara ait linkler aşağıdadır.

NTV Ana Haber- https://www.youtube.com/watch?v=bH-5Eag7a0s

AGRO TV- https://youtu.be/oLiLVSvlqtc

Trakya Türk TV- https://www.youtube.com/watch?v=OIcXPb5wW7I