Ziraat Fakültesi
2022-12-24

Bitki Islahı Topluluğumuz tarafından ‘Bitki Islahı Günleri’ isimli konferans düzenlendi.



 

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Bitki Islahı Öğrenci topluluk tarafından 21.12.2022 tarihinde “Bitki Islahı Günleri”nde Tareks Tarım Ürünleri Genel Müdürü  Kamil YILMAZ “Tohumculuk Sektörü ve Ülkemizdeki Gelişmeler”   ve  Alfa Tohumculuk Genel Müdürü Şinasi ÇOŞKUN “Özel Sektörde tohumculuk  konusunda konuşmacı olarak katıldılar. Ziraat Fakültesi B blok Amfi 1 de saat 13.30 başlayan toplantıya, Fakültemiz Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Murat TAŞAN ve  Fakültemiz  Öğretim üyeleri, Tarım İl Müdürlüğü, Önder Çiftçi Derneği, üreticiler ve öğrenciler olmak üzere  200 civarında kişi katılım sağlandı.

Tareks Tarım Ürünleri Genel Müdürü   Kamil YILMAZ yaptığı konuşmada; Türkiye de tohumculuk sektöründeki gelişmeleri yıllar bazında açıklayarak, halen tohumculuk üretimimizin durumu, tohumluk üretimlerimizin bitki türü bazında ne durumda olduğu konusunda açıklamalarda bulundu. Tohumculuğumuzun daha üst noktalara ulaşması için yapılması gerekenleri açıklandı.   Ayrıca genel anlamda Türkiye de tohumculuk üretiminde gelişimin sağlandığını, tohumluk üretiminde önemli bir sorunun olmadığını, ihtiyaç duyulan sertifikalı tohumluk üretiminin kamu ve özel sektör tarafından yapılabilecek alt yapının bulunduğunu söylendi.

Alfa Tohumculuk Genel Müdürü Şinasi ÇOŞKUN yaptığı konuşmada ise ülkemizde özel tohumculuk firmalarının sayısının 1000 in üzerinde olduğunu belirtmiş ve ülkemizdeki özel sektör tohumculuğunun gelişimleri konusunda bilgi verildi. Özel tohumculuk kuruluşlarındaki artışların 1985 yıllardan sonra başladığını ve özellikle 5553 sayılı Tohumculuk Yasası ve  5042 Sayılı Kanun – Yeni Bitki Çeşitlerine Ait Islahçı Haklarının Korunmasına İlişkin yasanın çıkmasından sonra tohumculuk sektöründe gelişmelerin arttığını belirtdi.

Sonuç olarak özel sektör tohumculuğunun bazı bitki türleri dışında iyi durumda olduğunu, ihtiyaç duyulan tohumluk miktarının özel sektör tarafından rahatlıkla üretilebileceğini belirtdi.