2014-08-25
TÜBİTAK alternatif enerjili araçlar yarışmasında Üniversitemizin Güneşinoğlu takımı AmonRa isimli araçları ile 11. oldu
TÜBİTAK alternatif enerjili araçlar konusunda kamuoyunda farkındalığı yükseltmek, alternatif enerji teknolojilerinin yaygın kullanımı için gerekli beyin gücü ve bilgi birikiminin oluşmasını sağlamak üniversite öğrencilerini teorik bilgilerini takım çalışmasıyla başta güneş olmak üzere ve temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışacak ürünler ortaya koymaya özendirmek üzere 2005 yılından beri Formula G güneş arabaları yarışı düzenlemektedir. Bu yıl son olarak düzenlenen Formula G yarışlarını da içeren Alternatif Enerjili Araç Yarışları 16-17 Ağustos 2014 tarihlerinde, 62 takımdan oluşan yaklaşık bin 800 öğrencinin katılımıyla Kocaeli Körfez Yarış Pisti'nde gerçekleştirildi. 1.950 metrelik Kocaeli Körfez Yarış Pisti'nde. Formula G kategorisinde performans ödülünü Sakarya Üniversitesi kazanırken, İstanbul Teknik Üniversitesi ikinci, Trakya Üniversitesi ise üçüncü oldu. Namık Kemal Üniversitesi Güneşinoğlu takımı ile Doç.Dr.İlker H ÇELEN danışmanlığında hazırladığı AmonRa isimli araçları ile 11. Oldu. Yarışa katılan Güneşinoğlu takımında Öğretim üyelerinden Yrd.Doç.Dr.ErdalKILIÇ, Yrd.Doç.Dr.M Recai DURGUT, Yrd.Doç.Dr.Soner ÇELEN, Yrd.Doç.Dr.Aytaç MORALAR, Arş.Gör.Eray ÖNLER, Öğrencilerden Murat NAS, Cansu ÖZTÜRK, Buse ÇAKIR, Ali GÜL, Ceylan OMAZ, Yeşim Tüfekçi, Bahar DİKEN, Uğur ÇİÇEK, Uğur UYGUR, Süleyman SÜNER, Kadir ÖREL, Çağatay Özer ŞENGÜL, Oğuzhan ALBAYRAK, Semih ŞAHİN, Ferhat SERVİ, Kübra UZUN yer almaktadır.
Namık Kemal Üniversitesi 1kW batarya kapasitesi ve 3kW motor gücüne sahip AmonRa isimli arabalarıyla yarışı tamamlamıştır. Farklı bölümlerden oluşan yaklaşık 20 kişilik öğrenci ve öğretim üyesi kadrosuna sahip Güneşinoğlu takımı 2 yıldır bu konuda çalışmakta ve uyarışlara katılmaktadır. Destek bulamadıklarından yakınan öğrenciler maddi imkan sağlandığında hem kendilerini hem de arabalarını geliştirebileceklerini söylemektedirler.
Yarışmalara Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Ercan TOPACA, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya ÖZAK, TÜBİTAK Başkanı Yücel ALTUNBAŞAK, TÜBİTAK Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Abdullah ÇAVUŞOĞLU, Prof. Dr. Erol ARCAKLIOĞLU, Genel Sekreter Arif KOYUNCU ve üst düzey yöneticiler katıldı.
Namık Kemal Üniversitesi Güneşinoğlu takımını ziyaret eden Bakan Işık Türkiye’nin teknoloji alanında önemli mesafeler kat ettiğini, enerji ve otomobilin Türkiye'nin yumuşak karnı olduğunu söyledi. Enerjide tamamen dışa bağımlılığın söz konusu olduğuna ve Türkiye'deki her 100 otomobilden 80'inin ithal edildiğine dikkati çeken Işık, bu alanlarda mutlaka çok ciddi yatırım ve Ar-Ge faaliyeti yürütülmesi gerektiğini anlattı.
Işık "Elektrikli otomobilde birkaç bileşen var. Tasarım, elektronik donanım ve komuta kontrol mekanizmaları, yazılım, elektrik motorları ve özellikle batarya. Bu 5 kritik alanı TÜBİTAK olarak mutlaka bundan sonra da yapacağımız çalışmalarda mutlaka Ar-Ge yapılması gereken alanlar olarak belirledik. İnşallah yakında bununla ilgili TÜBİTAK'ta sistematik çalışma başlatacağız. Türkiye, kendi yerli otomobilini üretecek ve bunu 2020'den önce inşallah üreteceğiz. Bu yerli otomobilin de Ar-Ge'sini artık Türkiye'de biz yapacağız. Bugün imkansızlıklar içinde bu kadar güzelliği başaran gençler, inanıyorum yarın kendi otomobilini üretmekte çok ama çok önemli roller üstlenecek." dedi.