Ziraat Fakültesi
2022-09-29

Fakültemiz Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde bilimsel bir proje kapsamında Türkiye’nin yapağı yönlü ilk Karacabey Merinosu Başlangıç Sürüsü oluşturuldu.




Fakültemiz Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde bilimsel bir proje kapsamında Türkiye’nin yapağı yönlü ilk Karacabey Merinosu Başlangıç Sürüsü oluşturuldu. 

Programa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen ARAT, Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan TECER,  Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı, Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Genel Sekreteri, Birlik Başkanları, Sektör Temsilcileri, Akademisyenler, çiftçiler ve öğrenciler katıldı.

“Türkiye'de Kaliteli Yapağı Verimine Sahip Karacabey Merinosu Başlangıç Sürüsü Oluşturulması ve Bu Koyunların Yünlerinden Katma Değeri Yüksek Kamgarn Dokuma Kumaşı Üretimi Potansiyelinin Ortaya Koyulması” başlığı altında başlanan proje,  Ziraat Fakültesi Zootekni ve Tarımsal Biyoteknoloji Bölümleri ile Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümlerinin iş birliği ile tamamlandı.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan TECER, Proje ekibinden Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen ARAT, Proje ekibinden Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. İhsan SOYSAL, Proje destekçisi YÜNSA A.Ş. firması Operasyon Direktörü Engin SARIBÜYÜK ve Projenin yürütücüsü Üniversitemiz Çorlu Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rıza ATAV birer konuşma gerçekleştirdi.

Projenin yürütücüsü Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıza ATAV, gerçekleştirdiği proje tanıtım konuşmasında “Literatürde yerli koyun ırklarının morfolojik olarak yapağı kalitesi ve özelliklerini inceleyen çok sayıda araştırma bulunmakta olup, söz konusu çalışmalar genellikle mevcut durumu incelemekle kalmış olup, Türkiye’de Kamgarn yünlü dokuma kumaş endüstrisinin talep ettiği standartlarda yapağı verimine sahip bir koyun sürüsü oluşturulması ilk kez bu proje kapsamında gerçekleştirilmiştir” dedi.

Yünün multidisipliner bir konu olduğunu vurgulayan ATAV, bu proje kapsamında Ziraat Fakültesi Zootekni ve Tarımsal Biyoteknoloji Bölümleri ile Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümlerinin birlikte çalıştığını, proje ekibinde Prof. Dr. Pelin GÜRKAN ÜNAL, Prof. Dr. M.İhsan SOYSAL, Prof. Dr. Muhittin ÖZDER, Prof. Dr. Sezen ARAT ve Prof. Dr. Emel ÖZKAN ÜNAL’ın yer aldığını ve TÜBİTAK tarafından desteklenen projede YÜNSA A.Ş. firmasının projenin başından sonuna önemli işbirlikçisi ve destekçisi olduğunu belirtti.

“Türkiye’de İlk Defa Kaliteli Kumaş İçin Yapağısı 24 Mikronun Altında Değere Sahip Bir Sürü Oluşturuldu” diyen ATAV, projeyi şu şekilde özetledi. 

“Proje kapsamında Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli’de çok sayıda çiftlik gezilerek yüzlerce koyun ve koçtan yün numunesi toplanmış ve lif kalite özellikleri test edilerek yapağısı 24 mikron altında olan bireyler saptanmıştır. Daha sonra yapağısı 24 mikronun altında çıkan koyun ve koçların sahipleri ikna edilerek bu koyunlar satın alınmıştır. Böylece süper kaliteli yüne sahip 30 dişi koyun ile 3 koç Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliği’ne getirilerek Türkiye’nin yapağı yönlü ilk Karacabey Merinosu Başlangıç Sürüsü oluşturulmuştur. Özel koşullarda Üniversite Çiftliği’nde yetiştirilen koyunların bu sene mayıs ayı kırkımından elde edilen yapağı ülkemizde yıkanmış ve YÜNSA A.Ş. firmasında iplik ve sonrasında kumaşa dönüştürülmüştür. Yerli merinos yünümüz ile üretilen kaliteli Kamgarn dokuma kumaşın şu an halihazırda kullanılmakta olan Avustralya yünü ile üretilmiş kumaş ile benzer performans özellikleri gösterdiği saptanmıştır. Projede aynı zamanda kaliteli yapağı verimine sahip koyunların genetik yapılarının moleküler genetik teknikler ile incelenmesi de gerçekleştirilmiştir.”

Türkiye’nin kaliteli merinos yünü ihtiyacının yerli-milli üretimle karşılanabilir hâle getirilmesi için ilk adımın başarılı bir şekilde atılmış olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Rıza ATAV, bu projenin nihai başarıya ulaşabilmesi için bu konuda ısrarlı ve azimli olunması gerektiğinin ve bu projenin devamı niteliğinde yeni projelerin yapılması ve ayrıca çiftçilerimizin bu konuda bilinçlendirilmesi ve desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Konuşmaların ardından, yapılan saha çalışmaları sonucunda kaliteli yüne sahip olduğu saptanan ve proje kapsamında satın alınarak yapağı yönlü başlangıç sürüsünün oluşturulmasında yer alan koyun ve koçların yetiştiricilerine teşekkür sertifikaları verildi. Sonrasında proje sürüsünün bulunduğu alan gezildi.

(*Kamgarn: Yüksek Kaliteli Bir Yün İpliği)