Ziraat Fakültesi
2022-02-21

Fakültemiz Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç.Dr. Mehmet ŞENER''''in, TUBİTAK 1001 proje başvurusu kabul edildi.



 

 

Fakültemiz Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç.Dr. Mehmet ŞENER'in, TUBİTAK 1001 projeleri kapsamında yapmış olduğu “Badem Ağaçlarında Su Stresinin Belirlenmesinde Termal, Multispektral ve Füzyon İndislerin Kullanım Olanaklarının Araştırılması” isimli proje başvurusu kabul edilmiştir.

 

Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Müdürlüklerinin birlikte hazırladığı Doç. Dr. Mehmet ŞENER’in yürütücülüğünü yaptığı “Badem Ağaçlarında Su Stresinin Belirlenmesinde Termal, Multispektral ve Füzyon İndislerin Kullanım Olanaklarının Araştırılması” isimli proje TÜBİTAK ARDEB 1001 programları kapsamında 3 yıl boyunca desteklenmeye uygun bulunmuştur.

Projede araştırmacı olarak, Biyosistem Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tolga ERDEM, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Dr. Mehmet Cengiz ARSLANOĞLU ve Dr. Nesrin Aktepe TANGU yer alacaktır. Ayrıca, Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Zir. Yük. Müh. Mehmet GÜR doktora bursiyeri olarak tez çalışmasını yürütecektir.

Proje kapsamında, ülkemizde hızla üretim alanları artmakta olan badem bahçelerinde, yüksek verim ve kalitenin sağlanması adına en önemli girdilerden birisi olan sulama faaliyetlerinde, İnsansız Hava Araçları ve Uzaktan Algılama Teknolojilerinden yararlanılma olanakları araştırılacaktır. Araştırma ile geniş alanlarda çok değişken karaktere sahip olan bitki su ihtiyacının, termal ve multispektral ölçümler kullanılarak hızlı, doğru ve en az işgücü ile belirlenmesi hedeflenmektedir.