Bahçe Bitkileri Öğretim Elemanımız Dr.Nihan Şahin’in AB Destekli COST Programı Kapsamında Yürütülen Proje Çalışma Gruplarına Kabul Başarıları New
Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Elemanı Araş. Gör. Dr. Nihan Şahin Avrupa Birliği tarafından desteklenen European Cooperation in Science and Technology (COST) programı kapsamında yürütülen CA22157 - Reproductive Enhancement of CROP resilience to extreme climate (RECROP) ve CA21157 - European Network for Innovative Woody Plant Cloning (COPYTREE) projelerinde araştırmacı olarak yer alma başarısı göstermiştir.
RECROP (Reproductive Enhancement of CROP resilience to extreme climate) tarımsal ürünlerin hassasiyetinin temellerini anlamak ve iklim değişikliği çağında verimin artırılması için çözümler tasarlamak üzere bütünsel yaklaşımlar kullanacak olan kamu kuruluşları ve özel sektörden agronomlar, fizyologlar, genetikçiler, biyologlar, biyoinformatikçiler ve Makine Öğrenimi alanından araştırmacılardan oluşan bir ekiptir. Proje kapsamında tarımsal ürünlerin hassasiyetinin genetik, moleküler ve fizyolojik yapısının belirlenmesi, dirençli çeşitlerin üretimi için bir yol haritası oluşturulması ve sürdürülebilir bir şekilde direnci artırmak ve genetik olarak kalıtsal stres toleransının sınırlarını zorlamak için eksojen tedavi kılavuzları sağlamaktır.
RECROP projesi kapsamında Dr. Nihan Şahin üç önemli çalışma grubunda yer almaktadır.
WG1: Stres yanıtını ve çeşit toleransını analiz etmeye yönelik araçların geliştirilmesi
WG2: Verim açısından üreme dokularında abiyotik stresin rolünün araştırılması
WG3: Uygun olmayan çevresel koşullarda genetik yöntemlerle verimin iyileştirilmesi
COPYTREE (European Network for Innovative Woody Plant Cloning) odunsu bitkilerin in-vitro kültürünün ticari uygulamalarını geliştirmeyi amaçlamaktadır. Temel hedefler arasında odunsu bitkilerdeki direnci aşmak, teşhis ve sanitasyon araçlarını iyileştirmek, elit klonların üretimini ölçeklendirmek, teknolojinin risklerini değerlendirmek ve kamu bilincini artırmak yer almaktadır. Ayrıca, çok klonlu ormanların yaygınlaştırılması için ormancılar ve arazi sahiplerini teşvik etmeyi hedeflemektedir. Bu amaçlara ulaşmak için, proje farklı disiplinlerden araştırmacıları bir araya getiren bir Avrupa ağı oluşturmayı, yenilikleri paylaşmayı, yeni araştırma stratejileri geliştirmeyi ve paydaşlarla iletişimi güçlendirmeyi öngörmektedir.
COPYTREE projesi kapsamında Dr. Nihan Şahin iki önemli çalışma grubunda yer almaktadır.
WG1: Rekalsitrant türler
WG4: Teknolojik risk yönetimi, kamu kabulü, yasallaştırma ve ticarileştirme