Alternatif enerjili araç olarak tasarlanan “Güneşinoğlu” aracının tanıtımı Fakültemizde gerçekleştirildi.
Alternatif enerjili araç olarak tasarlanan “Güneşinoğlu” aracının tanıtımı
Fakültemizde gerçekleştirildi.
TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığının alternatif enerji kaynaklarına dikkat çekilmesi ve üniversite öğrencilerinin fikirlerinin üretime geçebilmesi amacıyla 2005 yılından bu yana düzenlediği Alternatif Enerjili Araç Yarışına bu yıl Üniversitemiz Fakültemiz öğretim üyelerinin ve öğrencilerinin de bulunduğu proje ekibinin tasarladığı “Güneşinoğlu” isimli güneş enerjili araba ile katıldı.
Kocaeli Körfez yarış pistinde yapılan organizasyona 40 üniversiteden güneş ve hidrojen gibi temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan 62 araç katıldı. Organizasyonda toplamda 800 öğrenci yer aldı.
Üniversitemizi temsilen katılan proje ekibinde proje koordinatörü olarak Doç. Dr. İlker H. Çelen görev alırken, Doç.Dr. Türkan Aktaş, Yrd.Doç.Dr. Erdal Kılıç, Yrd.Doç.Dr. M. Recai Durgut, Yrd.Doç.Dr. Soner Çelen, Yrd.Doç.Dr. Aytaç Moralar ve Arş.Gör. Eray Önler de proje ekibinde akademisyenler olarak yer aldılar.
Projede Ali Gül, Ugur Uygur, Behzat Erdem Karabay, Semih Şahin, Oğuzhan Albayrak, Burak Demirkol, Onur Ay, Uğur Çiçek, Betül Çalışkan, Semih Örnek, Melih Aygün, Kadir Yardım, Cemal Karagülle, Cüneyt Çelebi, Çağatay Özer Şengül, Mesut Kahraman, İlker Gülümoğlu, Özkan Özbek öğrenci olarak çalışma grubunda yer aldılar.
Alternatif enerjili araç olarak tasarlanan “Güneşinoğlu” aracını tanıtmak amacıyla Fakültemiz fuaye alanında 2 Ekim 2013 Çarşamba günü tanıtım programı düzenlendi. Programa Üniversitemiz Rektörü Prof.Dr.Osman Şimşek, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İhsan Soysal, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokullarının Müdürleri, Üniversitemiz akademik personeli ve öğrencilerimiz katıldılar. Programda proje koordinatörü olarak görev alan Doç. Dr. İlker H. Çelen tarafından projenin gerçekleştirilme süreçleri ve aracın teknik özellikleri hakkında ayrıntılı bilgiler verildi. Doç. Dr. İlker H. Çelen, aracın dizaynı ve üretimi Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Tarım Makinaları Atelyesinde gerçekleştirildiğini, aracın şasisi, mekanik bağlantıları ekip üyeleri tarafından yapıldığını ifade etti. Araç üzerindeki güneş hücrelerinin her biri ekip üyeleri tarafından tek tek birleştirildiği, araçta yaklaşık 3 kW lık bir elektrik motoru kullanıldığı, tek kişilik olarak tasarlanan araçta her türlü güvenlik önlemlerinin düşünüldüğü ve max. 60 km/h hız yapılabildiği de belirtildi.
Tanıtım programında, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek proje süresince emeği geçen tüm akademisyenleri ve öğrencileri tebrik ederek, üniversitemizin bu tür projelere ve çalışmalara katılan öğrencilerimize her türlü desteği vermeye hazır olduğu ifadelerini kullandı. Program sonunda projede görev alan akademisyen ve öğrencilere üniversitemiz plaketi hediye edildi.
Aracın Hazırlık aşamaları ve yarışma tanıtım filmi NKU TV’de mevcut olup, linki aşağıdadır.