Ziraat Fakültesi
2023-09-22

Bitki Islahında Genetik Kaynaklar ve Moleküler Yöntemlerin Kullanımı Çalıştayı yapıldı.



 

22 Eylül 2023 Cuma günü saat:14.00’ da Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Trakya Tohumculuk Vadisi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Trakya Kalkınma Ajansı ve Trakya Tohumcular Derneği tarafından düzenlenen ‘’Bitki Islahında Genetik Kaynaklar ve Moleküler Yöntemlerin Kullanımı’’ çalıştayı Ziraat Fakültesi A Blok Konferans salonunda, Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin TUNA moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılış konuşmasında Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim TORUK, tohumculuğun bölgedeki gelişiminden kısaca bahsederek yerli tohumun önemini ve kurumların ortak çalışma yapmasının gerekliliğini vurguladı. Daha sonra Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN bölgede tohumculuk ve tarım için Kalkınma Ajansı olarak destek verdiklerini; Kalkınma Ajansı, Trakya Tohumcular Derneği ve Trakya Tohumculuk Vadisi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin güçlerini birleştirerek yaptıkları çalışmalar sonucunda Trakya Tohum A.Ş.’nin oluşturulduğunu ve bölgeye Milli çeşitler yaygınlaştırılmasına katkı sağladıklarını açıkladı.

Davetli konuşmacı Şenay BOYRAZ TOPALOĞLU, Bitki Genetik Kaynakları ve Genetik Çeşitliliğin önemi konusunda ve Prof. Dr. Ahmet Latif TEK, Sitogenetiğin Bitki Islahında Kullanımı konusunda bilgiler verdi.

Prof. Dr. Hakan ÖZKAN, Bitki Islahında Moleküler Yöntemleri anlatarak Tekfen Tohumculuk Örneğini paylaştı, Kansas State Üniversitesinden Prof. Dr. Bikram GILL ise bitki genetik kaynakları ve endüstriye katkıları konusunda bilgiler verdi.

Konuşmacılara günün anısına Karacakılavuz dokumasının takdim edildiği program, Trakya Türk TV’den de canlı olarak yayınlandı.