Ziraat Fakültesi
2021-12-24

Fakültemiz Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Elemanı Arş.Gör.Dr. Yusuf SÜRMELİ’nin Yürütücüsü Olduğu TÜBİTAK 1001 Projesi Kabul Edildi.



 

Fakültemiz Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü, Enzim ve Mikrobiyal Biyoteknoloji Anabilim Dalı Öğretim Elemanı Arş.Gör.Dr. YUSUF SÜRMELİ yürütücülüğünde, 121Z943 nolu "Dizi Homoloji Temelli Metagenomik Yaklaşımı Yoluyla Anadolu Manda Rumeni Kaynaklı Farklı Ekstremofilik Özelliklere Sahip Yeni Ksilanaz Enzimlerinin Tanımlanmaları, Biyokimyasal Karakterizasyonları ve Biyoteknolojik Uygulamaları” adlı TÜBİTAK 1001 projesinin desteklenmesi uygun bulunmuştur. Bu proje, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi yürütücülüğünde olup, üç ayrı proje ortağı kurumu kapsamaktadır. Proje ortağı kurumlar, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi’dir. Bu proje, 1 yürütücü, 4 araştırmacı, 2 danışman ve 2 bursiyeri kapsamaktadır. Araştırmacılar, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. HASAN MURAT VELİOĞLU, Zootekni Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. MEHMET LEVENT ÖZDÜVEN ve Prof. Dr. HASAN ERSİN ŞAMLI ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi HALİL KURT’tan oluşmaktadır. Danışmanlar, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. GÜLŞAH ŞANLI-MOHAMED, İstanbul Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. NEVİN GÜL-KARAGÜLER’dir

Bu proje sonucunda, termostabil, asidik pH stabilite ve/veya lignoselülozik türevli inhibitör (etanol ve furfural) stabilite özelliklerine sahip farklı ekstremofilik ksilanaz enzimleri elde edilebileceği ve bu yerli enzimlerin biyoyakıt, hayvan yem ve meyve suyu endüstriyel işlemlerinde kullanılabileceği gösterilecektir. Bu projenin çıktılarının, yukarıda belirtilen biyoteknolojik işlemleri kapsayan endüstrilerin ihtiyaçlarını karşılaması ve bu işlemlerin veriminin iyileştirilebilmesine katkı sunması beklenmektedir.