Ziraat Fakültesi
2013-12-27

ZİRAAT FAKÜLTESİNDE MERA TAVUKÇULUĞU İLE TAZE VE GÜNLÜK YUMURTA ÜRETİMİ BAŞLAMIŞTIR



 

Ziraat Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Çiftliği bünyesinde öğretim elemanları Prof.Dr. H. Ersin ŞAMLI, Doç.Dr. Hasan AKYÜREK, Yrd.Doç. Dr. Ertan ATEŞ, Yrd.Doç. Dr. Aylin AĞMA OKUR, Öğr.Gör. Emre TAHTABİÇEN ve Öğr.Gör. Kayahan YILMAZ tarafından NKÜ BAP ve Ziraat Fakültesi Dekanlığının destekleriyle tesis edilen yumurta tavukçuluğu amaçlı “Tavuk Merası” devreye girmiştir.
 
Yumurta besin maddesi içeriği oldukça değerli bir gıda maddesi olmakla birlikte yumurtanın taze olarak tüketiciye ulaşması büyük önem taşımaktadır. 
 
Fakültemizde oluşturulan tavuk merasında oldukça geniş bir alanda, temiz havada gün ışığı alarak gezinme imkânına sahip olan yumurta tavukları yeşil otlar ve toprakta bulunan diğer maddeleri alabilecek olanağa sahiptirler.
 
Tesisteki tavukların yaşam refahlarına yönelik olarak tüneme, kum banyosu gibi davranış özelliklerini göstermeleri için uygun ortamlar hazırlanmıştır. Bu sistemde tavukların beslenme ve çevresel istekleri ileri düzeyde göz önüne alınmıştır. Ayrıca tesisin enerji ihtiyacı temiz enerji kaynaklarından sayılan güneş panelleri aracılığıyla elde edilmektedir.
 
Fakültemiz Eğitim, Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde Mera Tavukçuluğu ile üretilen taze ve günlük yumurtalar Fakültemiz Döner Sermaye Büfesinden temin edilebilmektedir.